Hm, zajímalo by mě, proč F1 tento víkend nezmíní GP Brazílie 2008






Právní výzva Felipe Massy ohledně šampionátu Formule 1 z roku 2008 prochází právním systémem a nyní existuje šance věřit, že v důsledku toho může být F1 trochu horko. V nedávném příspěvku na blogu F1, který oznámil, že série bude závodit na Interlagosu minimálně do roku 2030, byl podezřelý odstavec o ohlédnutí za některými z nejznámějších závodů, které se na slavné brazilské trati odehrají.

Nyní, pokud jste dlouholetým – nebo dokonce polohumorným fanouškem F1 – okamžitě poznáte rok 2008 jako nejdramatičtější GP Brazílie v poslední době. To neznamená, že se tam od té doby nekonaly rušné závody, ale drama, které v roce 2008 pohltilo Ferrari a Lewise Hamiltona z Massu a McLaren-Mercedes, bylo stratosférické. Nicméně ve své mnohopříkladové vzpomínce F1.com úplně se o tom nezmínil, místo toho přinesl jiné méně vzrušující momenty.

„Svou karnevalovou atmosférou bylo Interlagos dějištěm některých z nejpamátnějších okamžiků v historii Formule 1, včetně emocionálního domácího vítězství Ayrtona Senny v roce 1991, Kimiho Räikkönena, který si vybojoval titul mistra světa v roce 2007, a strhující bitvy Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem v roce 2021. “, píše se na blogu.

Mohlo by to být příliš daleko mezi řádky, ale opomenutí je podezřelé před zprávou, že Felipe Massa se nezúčastní GP Brazílie 2023 kvůli pokračujícímu právnímu jednání v zákulisí kvůli jeho ztrátě v šampionátu v roce 2008. Podle Motorsport.com, Massa říká, že „neměl žádný kontakt [with F1] od doby před Monzou,“ kde byl požádán, aby se nezúčastnil jako velvyslanec F1.

Pro F1 je to ošemetná situace. Navzdory drtivému precedentu, že výsledek šampionátu F1 je trvalý po banketu předávání cen na konci roku, Massa jedná na základě informací, které tvrdí, že F1, FIA a klíčoví členové paddocku věděli o skandálu Crashgate před koncem soutěže. sezóna. Série a řídící orgán tedy mohly považovat závod za neplatný a dát Massovi body potřebné k zisku titulu v roce 2008. Několikrát naznačil, že cílem jeho právního jednání je zvrátit výsledek z roku 2008.

Crashgate je samozřejmě jedním z neslavných momentů v historii F1. Po sezóně vyšlo najevo, že bývalý šéf Renaultu Flavio Briatore napravil GP Singapuru 2008 tím, že požádal Nelsona Piqueta Jr., aby v určitém kole havaroval, což poskytlo týmovému kolegovi Fernandu Alonsovi neuvěřitelně výhodnou strategii zastávky v boxech a pneumatiky. Massův tým Ferrari mezitím nedokázal vyjmout palivovou nádrž z jeho vozu během zastávky v boxech, což ho stálo závod.

Problém nezmizí a F1 možná pociťuje právní tlak. Navzdory žádné oficiální odpovědi z F1 prodloužil Massův právní tým lhůtu pro odpověď do 15. listopadu.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com