Filmové automobilové honičky jsou „příliš dlouhé“, říká šéf speciálních efektů Jamese Bonda






Pokud jste něco jako já, vaše oblíbené části akčního trháku jsou bezpochyby scény automobilové honičky. V centru města jsou zakouřené závěje, padouši do sebe narážejí pyrotechnikou a řazení je víc, než kdo dokáže spočítat. Co nemilovat? No, podle Oscara oceněného supervizora speciálních efektů Chrise Corboulda, mají vážný problém: Jsou příliš dlouhé, příliš přehnané – a potažmo příliš opakované.

Corbould měl na starosti speciální efekty v devíti filmech o Jamesi Bondovi a od roku 1977 pracoval na celkem 15. Za svou práci jako supervizor speciálních efektů získal Oscara za nejlepší vizuální efekty. Počáteka má také na starosti efekty pro mnoho Bat-man, X-Mena Hvězdné války filmy, mimo jiné. Takže ví, o čem mluví. Zastihl jsem Corbould u mediálního kulatého stolu pořádaného společností Aston Martin a 72 Films k propagaci 007: Cesta k milionu reality show inspirovaná Bondem, která je svým způsobem mixem mezi Úžasný závod a Kdo chce být milionářem? se zdravou dávkou 007 referencí.

Odkazoval na úvodní sekvenci roku 2021 Není čas zemřít, ve kterém jsou Daniel Craig a Léa Seydoux zahnáni do kouta v Aston Martin DB5, přičemž kulky stříkají okna a karoserie. Seydoux požádá Craiga, aby „něco udělal“, a Craig přepne spínač, který zatáhne světlomety DB5, aby odhalil kulomety, než vystřelí Aston do série koblih, zbraně hoří. Je to dokonalý moment 007, kde zdánlivě zahnaný Bond odhalí ještě jeden trik v rukávu, a ten trvá sotva minutu.

„Myslím, že kdybychom tam udělali něco divokého a velkolepého, od té chvíle by to prostě ubralo,“ vysvětlil Corbould. „Když jsme mluvili o této automobilové honičce, podíval jsem se na každou slavnou automobilovou honičku: Bullitt, Francouzské spojení. A jediná věc, která mě zarazila, bylo, že byly všechny příliš dlouhé,“ pokračoval.

Pointa mistra speciálních efektů spočívá v tom, že i když si můžeme užít honičky jako akci kvůli akci, většina z nich dělá jen málo pro to, aby pokročila v zápletce nebo pokryla filmařsky nový prostor. „Kolikrát chcete vidět své auto unášet za roh? Poprvé je to skvělé. Podruhé je to v pořádku – potřetí a počtvrté jste to viděli,“ dodal. „Takže jsme záměrně drželi tu honičku přiměřeně krátkou.“

Navzdory své zjevné nechuti k zdlouhavým scénám pronásledování Corbould odkazoval na propracovaný nápad na Není čas zemřít sekvence, která nevedla k finální produkci. „Přišel jsem s nápadem, že místo toho, abych se točil na náměstí a střílel… [the car] prošel zdí, spadl na střechu, prošel střechou, prošel obytnými místnostmi lidí, prošel koncovou zdí, přes restauraci, a to byl jejich způsob úniku.“

Corbould říká, že „natočil miniaturu, což se všem líbilo, a pak jsem začal stavět plošinu a pak oni [Aston Martin and the production staff] změnili názor.“ Je hezké přemýšlet o tom, co by mohlo být, ale Corbouldova pointa platí – scéna jako natočená je docela dokonalá a nejsem si jistý, že by ji vylepšilo něco delšího nebo složitějšího.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com