GRUNTA | Too-Cool-to-be-Ugly 1964 International Shop Truck






Mezinárodní cestovní nákladní vůz Randyho Weavera z roku 1964, příliš cool, aby mohl být ošklivý

Jako jedna z nejstarších výrobních společností v USA a bývalý průmyslový gigant má International Harvester (IH) bohatou historii. Jeho kořeny sahají až do 30. let 19. století, kdy si bratři Cyrus a Leander McCormickové patentovali sekačku taženou koňmi, která se díky důvtipné obchodní taktice bratrů prodávala pozoruhodně dobře. V roce 1902 se McCormick Harvesting Machine Company sloučila s Deering Harvester Company a vytvořila International Harvester Company, která se stala titánem ve výrobě zemědělských strojů a nakonec vyrobila traktor Farmall, potomek zlaté éry International.

Od roku 1907 se lehké nákladní vozy staly stále větší součástí průmyslového mixu IH a společnost si nakonec získala velmi silnou pozici na trhu středních a velkých nákladních vozidel. Jeho řada Loadstar byla po desetiletí všudypřítomná. Nicméně, ve snaze lépe se vyrovnat proti Velké trojce, IH uvedl na trh Travelall v roce 1953, konkurenta Chevy Suburban. Spolu s ním přišel Travelette, první v USA vyráběný čtyřdveřový dvoukabinový pick-up s možností šesti sedadel.

Brzy poté řada finančních chyb, manažerských chyb a zavádějících expanzí výroby dostala IH do krize. V roce 1980 zastavila výrobu osobních vozidel, aby se soustředila na užitková vozidla, a nakonec pickupy – Travelalls, Travelettes a Scouts – osiřely. Stejně jako u mnoha zemědělských zařízení se užitečnost nákladních vozidel s věkem vytratila a mnoho z nich bylo odsunuto do stodol nebo polí, což je přesně to, jak Randy Weaver z Weaver Customs v Sandy v Utahu našel tuto mezinárodní posádkovou kabinu Travelette z roku 1964.

Projekt

Stejně jako postoj IH k Velké trojce po druhé světové válce, Weaverovy důvody pro stavbu kamionu byly pobídnuty snahou vyrobit něco jedinečného. „Chtěli jsme postavit nákladní automobil,“ vysvětluje, „nebyl to normální Chevy, Ford nebo Dodge. Nevidíte jich příliš mnoho [Travelettes].“ Když Weaver narazil na tento náklaďák, který se potápěl v poli kousek za Cheyenne ve Wyomingu, věděl, že našel perfektní náklaďák pro práci v obchodě, a nápad na The Grunt byl na světě. „Je to nákladní vůz pro výrobu dílů. Je tam každý den a vydělává si na svou údržbu. Tahá projektovaná auta na otevřeném přívěsu a poráží sportovní auta na ulici.“

Vzhledem k tomu, že nákladní vůz měl naposledy platnou poznávací značku v roce 1979 a byl vystaven drsnému zimnímu klimatu jihovýchodního Wyomingu, bylo potřeba udělat spoustu práce. „Šli jsme na tom pracovat,“ vzpomíná Weaver, „jakmile jsem to vzal z toho pole a přinesl domů. Plánem bylo, aby se to stalo mým každodenním řidičem a dal jsem pod něj veškerou moderní pojezdovou výbavu, včetně 12ventilového Cummins.

Hnací ústrojí

5,9litrový turbodieselový motor Cummins, známý také jako 12ventilový Cummins, je jedním z prvních motorů Dodge B, které byly použity v lehkém nákladním automobilu, což znamená, že je perfektní volbou pro lehký nákladní automobil z poloviny 60. let, jako je Travelette. . Poskytuje lepší spotřebu paliva a obrovský točivý moment při nízkých rychlostech, což je ideální pro tažení, řekněme, projektového vozíku zpět do dílny.

Tento konkrétní byl vytržen z Dodge z roku 1997 a s několika úpravami od Weaveru nyní produkuje přibližně 650 koní a neuvěřitelných 1200 ft-lb točivého momentu – to není špatné na 20 let starý použitý V- 6. Chladný vzduch přichází přes sací systém Airaid, zatímco vyčerpané plyny odcházejí výfukovým systémem poskytovaným Flowmaster. Je spojen s převodovkou Dodge 48RE, kterou pro svůj úkol posílila společnost SunCoast Diesel ve Fort Walton Beach na Floridě, kde jsou slabé články každodenních převodovek podepřeny, aby se mohly vypořádat s masivní zátěží výkonného motoru. Převodové stupně čtyřstupňového automatu se nacházejí s řazením B&M.

Karosérie

Plán byl ponechat patinu tak, jak byla, což znamená, že všechny vlivy prvků budou zastaveny a opraveny tam, kde to bude nutné, ale zachovány pro nejlepší efekt. To, co zbylo ze středně tyrkysového továrního nátěru, bylo zachováno a Joel Nelson položil složité, dobře provedené proužky. „Patina je přirozená,“ říká Weaver. „Matka příroda to všechno udělala a my jsme to jen přelakovali, abychom to zachovali.“

Rám a odpružení

Odpružení na jakémkoli starém náklaďáku, který trávil léta ve Wyomingu, by nikdy nebylo úkolem, který tým Weaver plánoval po něm požadovat, takže bylo potřeba provést určité úpravy. Vzhledem k tomu, že Travelette se chystal zaujmout nový, snížený postoj ze skladu, byl rám opatřen zářezem ve tvaru písmene C, aby zadní náprava nenarážela do rámu, zatímco zbytek rámu byl odborně zabalen, aby se zvýšila tuhost a tolik potřebná pevnost. Tohle je koneckonců pracovní vůz.

Komponenty předního zavěšení byly převzaty z přední části Mustangu II ze 70. let a zúženy. Spuštěná vřetena a trubková ovládací ramena udržují mechaniku v otáčení a směřování správným směrem. Nerovnosti na silnici jsou vyhlazeny pomocí nastavitelných tlumičů Ridetech, zatímco 4prvkové odpružení a tlumiče Ridetech udržují zadní část na zemi.

Brzdy a kola

Aby byl zachován vzhled patiny a zůstaly na skladě, byla objednána a upravena jednorázová hliníková kola. Pro zdůraznění sníženého postoje však byly do všech zatáček přidány čtyři pneumatiky Desert Storm od Delinte Tire o rozměru 265/45R22, které poskytují nízký profil se spoustou přilnavosti. Brzdy General Motors a nový posilovač brzd hydroboost pomáhají zastavit Travelette.

Interiér

Vlevo většinou spartánský, jako každý správný farmářský náklaďák, interiér postrádá stvoření komfortu moderních náklaďáků s výjimkou sedadel. Jsou dovezeny z Ford King Ranch a mají nouzovou kůži, která ladí s potahem volantu a středovou konzolou. Moderní měřidla dohlížejí na životní funkce Travelette a melodie jsou přenášeny přes hlavní jednotku Kicker přes reproduktory Kicker.

Co bude dál?

Randy Weaver staví náklaďáky na zakázku profesionálně posledních 17 let, ale svůj první postavil v pouhých 14 letech a nehodlá přestat. Když se ho zeptali na plány na další projekt Weaver Customs, poskytl hlasité „Absolute! Vždy hledáme další skvělý a inovativní projekt.“

SPECIFIKACE VOZIDLA

MAJITEL

Randy Weaver
1964 International Travelette
Sandy, UT

MOTOR

  • 1997 šestiválcový turbodieselový motor Dodge 6BT
  • 650 koní
  • Točivý moment 1200 ft-lb
  • Airaid sací systém
  • Výfuk Flowmaster
  • 1997 48RE převodovka Dodge
  • Suncoast konvertor
  • Přehazovačka B&M

PODVOZEK A ODPRUŽENÍ

  • Rám s C-zářezem a krabicovým rámem
  • 4prvkové zadní odpružení
  • Přední část Mustangu II
  • Zúžená přední náprava
  • Trubková ovládací ramena
  • Ridetech nastavitelné coil-overy
  • Zadní tlumiče Ridetech
  • Spadlá vřetena
  • GM brzdy
  • Hydroboost posilovač brzd

KOLA A PNEUMATIKY

  • Jednorázová 22palcová hliníková kola
  • Pneumatiky 265/45R22 Delinte Tire Desert Strom

TĚLO A LAK

  • Originální patinovaný tyrkysový lak a tělo
  • Proužkování od Joela Nelsona

INTERIÉR A STEREO

  • Sedadla Ford King Ranch
  • Zoufalá kůže
  • Hlavní jednotka Kicker
  • Kicker reproduktory





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: cktruckmag.com