Kalifornie pozastavila provoz Cruise Robotaxi kvůli „riziku pro veřejnou bezpečnost“






Robotaxi službě Cruise společnosti General Motors bylo zakázáno testovat vozidla bez řidiče na veřejných silnicích v Kalifornii. Kalifornské ministerstvo motorových vozidel uvádí, že zákaz je „okamžitý“, ale říká, že Cruise může pokračovat v testování s lidským řidičem za volantem.

Kalifornský DMV informoval Cruise o svém staženém souhlasu před tiskovou zprávou vydanou v úterý. Cruise byla v červnu 2022 schválena pro provoz taxíků bez řidiče Chevrolet Bolt v San Franciscu a od té doby rozšířila svůj testovací program do Seattlu, WA, Washingtonu DC a Austinu, TX. Testovací vozidla však selhala a byla zapojena do řady dopravních blokád a kolizí, z nichž některé způsobily zranění nebo smrtelné úrazy.

„Kalifornské DMV dnes Cruiseovi oznámilo, že ministerstvo pozastavuje nasazování autonomních vozidel Cruise a povolení k testování bez řidiče s okamžitou platností,“ uvedlo kalifornské DMV ve zprávě. Ministerstvo dodalo, že „výrobce zkreslil jakékoli informace týkající se bezpečnosti autonomní technologie svých vozidel,“ popisuje Cruiseovy AV jako „nebezpečné pro provoz veřejnosti“.

„Pokud existuje nepřiměřené riziko pro veřejnou bezpečnost, může DMV okamžitě pozastavit nebo zrušit povolení. Není stanovena žádná doba pro pozastavení,“ pokračoval DMV s tím, že Cruiseovi poskytl cestu zpět ke schválení. DMV také poznamenalo, že zrušení povolení k použití AV nezakazuje provoz s řidičem zajišťujícím bezpečnost lidí.

Enforcement against Cruise vyvolává otázky o osudu konkurenčních programů automatizace řízení, jako je program Waymo, stejně jako méně schopných asistencí, jako je Tesla Full Self-Driving. Tesla konkrétně čelí soudnímu sporu ohledně výkonu svého systému Autopilot, který by měl být podle očekávání v úterý zaslán porotě. Reuters.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com