Koenigsegg má samozřejmě nejlepší design palivové nádrže






Nemyslím si, že automobiloví nadšenci věnují myšlence palivových nádrží moc mozku. Dělají tu nudnou práci se zadržováním paliva, ale je to kritické bezpečnostní zařízení a také jediný důvod, proč se můžeme s našimi auty bavit. Většina palivových nádrží je jen dutý plast, ale švédský výrobce hyperaut Koenigsegg se samozřejmě chopil myšlenky palivové nádrže a postavil si ji na hlavu.

Většina silničních aut používá poměrně jednoduchou nádrž, která je v podstatě tlustým plastovým džbánem vyrobeným z materiálů, do kterých se vejde benzín. Často jsou umístěny uprostřed vozu, aby chránily před nárazy, a materiál, ze kterého jsou vyrobeny, je často extrémně odolný proti propíchnutí, aby se zabránilo vznícení paliva, pokud je náraz dostatečně silný. Existují také palivové články specifické pro závodní vozy, které jsou často krabicí s měchýřem uvnitř, který dělá vynikající práci při prevenci úniků a propíchnutí při vysokoenergetických haváriích. Ani jedno by nefungovalo pro Koenigsegg CCX a Agera.

Podle příspěvku ve facebookové skupině Apex Automotor fotografie palivové nádrže Koenigsegg dokazovala, jak se automobilka po vybalení rozhodla vyvinout lepší řešení. Namísto normální plastové nádrže nebo speciálně navrženého palivového článku s měchýřem vyvinul Koenigsegg hliníkovou nádrž, která je speciálně připojena k karbonové vaně a je extrémně přizpůsobená tvaru vany.

Bývalý inženýr Koenigsegg, Jon Gunner, převzal komentáře, aby vysvětlil důvody tanku. Důvodem, proč nebyl měchýř použit, byla homologace, a pokud měchýř selhal, „vana je na odpis“. Montáž hliníkové nádrže na uhlíkovou vanu vyžadovala speciální lepidlo, které umožňovalo různé rychlosti expanze obou materiálů, a Gunner říká, že nádrž „plave mezi horní a spodní částí“ uhlíkové vany.

Jen Koenigsegg dokázal udělat něco tak všedního, jako je palivová nádrž, cool. Ale když mluvíte o autech za mnoho milionů dolarů, neexistuje jiný způsob, než ten nejlepší způsob.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com