Kolik by měla stát výměna brzdových destiček a rotorů?






Ve vašem autě je mnoho životně důležitých systémů, které mu pomáhají správně fungovat, ale pravděpodobně žádný není důležitější než brzdy. Jejich úkolem je bezpečně zastavit vaše vozidlo navzdory mnoha faktorům, které proti nim působí: teplotní extrémy, opakovaný silný tlak a další. Pravděpodobně vidíte, proč vyžadují správnou údržbu.

O všechny části brzdového systému automobilu je třeba pečovat a ty dva, které vyžadují nejpravidelnější údržbu, jsou jeho destičky a rotory. Zde se rychlost ztrácí. Destičky se upnou na rotory tlakem hydraulické kapaliny, který je ovládán brzdovým pedálem. V průběhu času se destičky a rotory opotřebovávají a vyžadují výměnu.

Zohlednění nákladů na výměnu brzdových destiček a rotorů jako takové musí být součástí rozpočtu každého majitele vozu. Pokud řídíte normální sedan nebo hatchback, pravděpodobně utratíte mezi 300 a 400 dolary, i když cena může jít nahoru. Pojďme si projít některé faktory a čísla, abyste věděli, co můžete očekávat.

Nákladové faktory výměny brzdových destiček a rotorů

To vše ovlivní, kolik peněz utratíte, ať už si je nainstalujete sami, nebo za to zaplatíte obchodu. Převážná část spočívá v nákladech na díly.

Náklady na díly

Naštěstí toho na brzdě moc není. Ve skutečnosti jde často pouze o výměnu brzdových komponentů na jedné nápravě, tedy pouze destiček a rotorů předních kol nebo pouze zadních. Pokud je třeba vyměnit pouze přední brzdy, hlavní díly, za které zaplatíte, jsou dva rotory a jedna sada destiček – celkem čtyři destičky.

Jakýkoli další potřebný hardware

To znamená, pokud není vyžadován další hardware. Mnoho návrhů brzd obsahuje také spony a pružiny, které by se měly vyměnit pokaždé, když je brzda dokončena, a často je musíte zakoupit samostatně. Pokud je vyměňujete sami, zvažte nákup maziva na brzdové destičky a některé obchody mohou za to také účtovat.

OEM, OE nebo Aftermarket?

Do hry vstupuje i kvalita dílů. Díly výrobce originálního vybavení (OEM), což znamená zakoupené nebo dodané od servisního oddělení prodejce, jsou nejdražší, protože mají přidanou značku výrobce.

Originální vybavení (OE) stojí méně, protože tyto díly nezahrnují přirážku prodejce. Tady leží hodně hodnoty. Často se jedná o přesně stejný díl bez vytištěného loga výrobce automobilu. Někdy je logo dokonce poškrábané – setkal jsem se s tím na bezpočtu originálních dílů pro své BMW a Audi.

Originální díly nemusí být vyrobeny přesně stejným dodavatelem, ale přesto mají stejnou originální originální nebo lepší kvalitu.

A konečně, trh s náhradními díly nemá nouzi o robustní a dobře vyrobené možnosti. To bude často dražší, zvláště pokud jsou určeny pro lepší brzdný výkon. Jít cestou aftermarketu by také mohlo znamenat díly, které zcela nesplňují standardy kvality na úrovni OE, ale jsou stále dostatečně dobré. Nejlepší je hrát na jistotu a vybírat díly s kvalitou minimálně na úrovni OE – je to koneckonců klíčová součást bezpečné jízdy.

Život dílů

Máme skvělého průvodce, který podrobně popisuje, jak dlouho brzdy vydrží. Koukni na to!

Druh vozidla

Obecně platí, že čím větší nebo výkonnější vozidlo, tím vyšší jsou náklady na díly. Větší destičky a rotory znamenají více materiálu, což zvyšuje cenu. Některé konstrukce výkonných brzd jsou také dražší než jiné, jako jsou dvou- a třídílné rotory na rozdíl od běžnějších jednodílných konstrukcí.

Některá výkonná auta mají relativně jednoduché brzdové systémy, jako BMW M3 generace E92. Vzhledem k jejich velikosti a dvoudílným rotorům jsou však náklady ve srovnání s lehčím BMW 328i stejné generace poměrně vysoké.

A co soustružené rotory nebo rotory s novým povrchem?

Pokud na brzdovém rotoru zbylo dost masa nebo jsou zkroucené, obchod může navrhnout jejich otočení nebo úpravu povrchu. To znamená jejich vyčištění, odstranění materiálu brzdových destiček a jejich opracování, aby se znovu hladce a rovně odvalovaly. Ve své podstatě na tom není nic špatného, ​​ale často je lepší se postarat o nové rotory.

Pracovní aspekt výměny brzdových destiček a rotorů

Takže jste zajistili díly, nebo jsou v katalogu připraveny k nákupu. Co dál? Montáž na auto, samozřejmě!

Čas

Toto je práce: Kolik stojí čas jednotlivce nebo subjektu na zajištění výměny brzd? Pracovní sazby už nejsou tak levné, jako bývaly, ale zase nic. Prodejci si často účtují 150 USD za hodinu nebo více.

Jednoduchá brzdová práce bez zasekávání obvykle trvá hodinu na nápravu v každé dílně, která je dobře vybavená výtahy, správným nářadím a dobře vyškolenými techniky. Tato částka se může zvýšit, pokud nastanou nějaké neočekávané problémy.

Zavěšení

Vzhledem k tomu, kde jsou brzdy umístěny a co dělají, je běžné, že jsou vystaveny velké korozi spolu s obecným opotřebením. Také součásti, jako jsou pryžové brzdové hadice, se mohou časem opotřebovat kvůli množství tepla, které den za dnem zažívají.

Pokud servisní technik prodejce musí bojovat se spoustou rzi, aby odinstaloval staré destičky a rotory, mohlo by to zvýšit náklady na práci. Nebo, pokud předchozí technik odvedl špatnou práci, téměř vždy to prodlouží práci. Mohou se vyskytnout nějaké chyby nebo náznaky špatné techniky nápravy, jako je uvolnění zaoblených nebo odizolovaných spojovacích prvků, opětovné zašroubování odvzdušňovacích šroubů a další.

Další díly, které by mohly vyžadovat výměnu

Opět je možné, že některé díly bude třeba vyměnit. To může zahrnovat nový nebo přestavěný třmen, nové brzdové hadičky, ložisko kola nebo proplach kapaliny. Brzdová kapalina by měla být vyměněna alespoň každé 2-3 roky. Pokud to auto opravdu potřebuje, přesto je odvzdušňovací šroub odstraněn, což výrazně zvýší náklady na práci.

DIY

Možná uvažujete o tom, že byste si brzdu udělali sami. Kutilská údržba je zábavná a obohacující, ale může se rychle změnit ve velké bolení hlavy, pokud narazíte na problémy, omylem něco rozbijete, nemáte to nejlepší prostředí, kde byste to mohli vytáhnout, nemáte správné nástroje a tak dále. Jsme pro-DIY at Jízdaale pouze v případě, že si uvědomujete skutečné riziko versus odměna a jste ochotni a schopni danou práci dělat.

Brzdové práce mohou být obecně snadné, ale opět je to klíčová součást provozu vozu. Chyba může způsobit zranění nebo smrt.

Díly plus práce při výměně brzdových destiček a rotorů

Sečtěte to všechno a celkové náklady na výměnu brzdových destiček a rotorů se mohou značně lišit. Záleží na použitých dílech, stavu vozu, pracovní síle v dílně a dalších. Obecně platí, že přímá brzda na něčem jako je ekonomické auto by mohla stát 300 až 400 $, ale něco s většími brzdami, které je o něco novější, může přesáhnout 1 000 $. Nebo, pokud máte Mercedes-McLaren SLR, mnoho více.

Doufám, že to vrhne mnoho užitečného světla na to, kolik stojí výměna brzdových destiček a rotorů na vašem autě. Jsou klíčovou součástí bezpečného provozu jakéhokoli vozidla, a pokud jsou udržovány v dobrém funkčním stavu, mohou vám jednoho dne zachránit život. Udělejte si průzkum, rozpočet podle toho a neváhejte využít naše průvodce při zjišťování nejlepších brzdových destiček a rotorů, které si koupit.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com