Nissan Sentra DET Concept škádlí SE-R, který nemůžeme mít






Někdy z ničeho nic může mít pocit, že někdo vyslyšel vaše modlitby. Vzhledem k této volbě jsem možná žádal vyšší výkon než Nissan, abych reagoval na můj, a větší splněný sen než moderní Sentra SE-R Spec V. Ale nebudu se dívat dárkovému koni do tlamy, protože Nissan Koncept Sentra DET vázaný na SEMA je nejblíže novému Spec V, kterého se pravděpodobně dočkáme. Nebo ano?

Sentra DET je pro mě nejvíce vzrušující ze tří konceptů, které automobilka na letošní výstavu přinesla, spolu se zdviženým Rugged Rogue a Frontier pocházejícím z Forsberg Racing. Název DET je kývnutím na mnoho slavných turbomotorů Nissan, kde písmena znamenají DOHC-EFI-turbo. Víte, jako SR20DET, RB26DETT a VR38DETT a tak dále. Mělo by vám přesně říct, co se tady děje pod kapotou.

V USA je jedinou pohonnou jednotkou dostupnou pro Sentru atmosférický čtyřválec 2,0 litru s převodovkou CVT. V DET byla převodovka vyměněna za šestistupňovou manuální z auta na kanadském trhu a vybavena Quaife LSD. Potřebuje to kvůli – ano, už se k tomu dostávám– velké staré Garrettovo turbo viselo na boku toho čtyřbouchadla.

Nissan si připevnil turbo G25-660 a všechny potřebné podpůrné moduly, od lepšího tankování po chladič, ventilační otvory na kapotě, mezichladič, samostatnou ECU a zesílený spodní konec, aby se to spojilo dohromady. Využívá tyče Eagle a písty Manley (oba pravděpodobně kované), které byly pro větší odolnost a výkon obroušeny mikro brokem. Jak moc, Nissan neuvádí, ale suma je zjevně dostatečná na to, aby bylo potřeba více výkonných dílů, aby bylo možné ji využít.

Sentra DET používá prototypové navijáky Nismo, kyvné tyče a zadní výfuk, z nichž některé byly vyladěny s pomocí závodníka GT4 (a absolventa GT Academy) Bryana Heitkottera. Dostává větší brzdy od Z s lehkými rotory a 18palcová kola Nismo LM na pneumatikách o rozměru 245. Vše završují karbonové kryty zrcátek Nismo a přední sedadla Recaro.

Tato konstrukce jasně povyšuje Sentru vybavenou vektorováním točivého momentu nad modely Honda Civic Si, možná na úroveň Hyundai Elantra N. Je to docela proměna na to, co má být show car. Jistě, sestavení SEMA vždy jdou nad rámec, ale Nissan nám právě ukázal, že stále zná recept na tuto tajnou omáčku SE-R Spec V (zde Michael). Jediné, co teď žádám, je, že Nissan vaří dost na to, aby se podělil se třídou.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com