Nissan V8 zanikne, když Armada přejde na Turbo V6






Další den, další automobilka, která to volá, končí s výrobou osmiválců. Všechno nasvědčovalo tomu, že se Nissan na chvíli zbaví svého 5,6litrového V8, a nyní manažer potvrdil nadcházející přechod SUV Patrol na zahraničním trhu na V6 se dvěma turbodmychadly. Tento model se zde prodává jako Armada, takže za předpokladu, že severoamerický náklaďák bude následovat, Nissan V8 jsou hotové.

Zprávu přinesla Austrálie Řídit ve čtvrtek s odkazem na globálního ředitele produktové strategie a plánování společnosti Nissan Ivana Espinosu. Oznámil to během vystoupení na pódiu na Japan Mobility Show a všechny přítomné ujistil, že nový V6 bude vylepšením ve všech oblastech, až bude v roce 2024 uveden na trh nový model.

„Myslím, že zákazníci v okamžiku, kdy jedou s motorem V6 s dvojitým turbodmychadlem, objeví nový vesmír,“ řekl Espinosa. „Schopnost, výkon, zrychlení, výkon – zákazník se bude usmívat, tím jsem si jistý. Ve všech těchto metrikách zastíní V8.“

Pro srovnání, 5,6litrový objem Armady poskytuje výkon 400 koní a točivý moment 413 lb-ft.

Přeplňované motory s menšími zdvihovými objemy již nějakou dobu nahrazují V8 v sestavách jiných automobilek; stačí se podívat na Toyota Sequoia. Vždy to byl další logický krok i pro Armadu, ale toto je poprvé, co jsme u Nissanu slyšeli, že to veřejně říká velká paruka. Otázkou je samozřejmě také elektrifikace, ačkoli Espinosa zavrhla myšlenku plně bateriově poháněné verze vzhledem k povinnostem SUV s karoserií na rámu.

„Nemusíme nutně spěchat s elektrifikací kvůli elektrifikaci. Jde o načasování a propojení technologické připravenosti s požadavky zákazníků,“ dodal.

Oslovil jsem Nissan USA, abych potvrdil, že Armada nové generace bude provozovat V6 s dvojitým turbodmychadlem, ale ještě jsem se neozval. Pokud mluvčí odpoví, aktualizuji tento příspěvek.

Možná si řeknete: „Hej, Titan má stále V8!“ Bohužel vás musím odkázat na srpnové zprávy, že pickup v plné velikosti po roce 2024 vyhasne. Armada je skutečně poslední vychytávkou Nissanu a vypadá to, že zanedlouho bude muset odejít.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com