Dokonce ani brzdová světla Tesla Cybertruck nedávají smysl






Ve videu zveřejněném na předprodukční Cybertruck se blíží k červenému světlu v odbočovacím pruhu a zároveň zpomaluje a má zapnutý levý signál. Řidič šlápne na brzdu a aktivuje brzdové světlo, jehož design mě zaujal.

V normálním provozu se zadní světla Cybertrucku skládají z jediného bočního prvku přes celou šířku vozidla. Když řidič zabrzdí, hlavní zadní světlo na dveřích zavazadlového prostoru se deaktivuje a nahradí ho kratší světlo těsně pod ním. Rohová světla se vyplňují a tvoří čtverce, které vypadají, že zdvojnásobují směrová světla, když blikají oranžově.

Problémem je, že menší část zadního osvětlení Cybertrucku je věnována výhradně brzdovým světlům než zadním světlům nebo směrovým světlům, z nichž první se během brzdění deaktivují. Přestože světla na okrajích jsou při brzdění intenzivnější, jejich malá plocha znamená, že Cybertruck celkově vyzařuje méně světlo, když se zpomaluje. To je do značné míry opak toho, co řidiči očekávají. To by mohlo vést ke zmatení řidičů jedoucích vozidel za předpokladu, že Cybertruck jede setrvačností nebo zrychluje, když brzdí, a naopak. V nejlepším případě jsou výsledkem problémy s dopravním tokem; nejhorší náraz zezadu.

Federální standardy bezpečnosti motorových vozidel upravují design zadních světel, nařizují minimální plochu, umístění, množství a viditelnost podle kategorie vozidla, rozměrů a hmotnosti. Zdá se však, že FMVSS nezakazuje deaktivaci zadních světel během brzdění, takže zadní světla Cybertrucku, jak je zde vidět, se zdají být legální – i když jsou matoucí a potenciálně nebezpečná.

Samozřejmě, že riziko najetí zezadu by bylo snadné vyvrátit: Tesla mohla při brzdění nechat rozsvícené hlavní světlo na zadních dveřích, jako to dělá Rivian na R1T a R1S. Ale Cybertruck byl navržen pod přísným zadáním generálního ředitele Tesly Elona Muska, že vozidlo by mělo „vypadat jako budoucnost“, což může omezit možnost konstruktérů při uzákonění takové změny. Zdá se, že designéři už byli přehlasováni poté, co vymysleli alternativní Cybertruck podle Yahoo! Financekterou Musk pravděpodobně sestřelil.

Nyní design Cybertrucku způsobuje Tesle problémy, přičemž Musk minulý týden řekl, že výroba byla náročná a že jeho oblíbený design „vykopal“ Teslovi „hrob“. Musk dříve zavinil příliš komplikované a problematické dveře „sokolích křídel“ Modelu X, jak uvádí Řidič auta.

Muskova vize je často největším aktivem Tesly i jejím závazkem, oslovuje zaryté, ale stále více odpuzuje širokou veřejnost. Cybertruck vypadá, že to bude další kapitola tohoto příběhu, bez ohledu na to, zda se jeho zadní světla zlepší v den dodání.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com