Potvrzeno: Dodge Charger nové generace si ponechá plynový motor






Od chvíle, kdy Dodge v roce 2022 uvedl na trh koncepční vůz Daytona SRT s elektrickým pohonem a prohlásil, že se jedná o výrobu svalových vozů na plyn, lidé se ptali: Opravdu? Dodge, stavitel přeplňovaných V8 a prodejce více než dvou milionů Challengerů a Chargerů, se právě chystá zastavit? Jak se ukazuje, ne. Chvíli o tom kolovaly zvěsti a teď Jízda může oznámit, že Dodge Charger nové generace nabídne jak plně elektrickou verzi, tak i verzi na plyn poháněnou 3,0litrovým řadovým šestiválcovým motorem „Hurricane“ s dvojitým přeplňováním.

Tato zpráva se k nám dostává prostřednictvím zdroje napojeného na dodavatele s informacemi z první ruky o výrobních plánech Dodge. Zdroj souhlasil, že bude hovořit o programu Charger nové generace výměnou za anonymitu a sdělil řadu podrobností potvrzujících jejich identitu a pozici. O voze zveřejníme jen ty nejdůležitější informace.

„Ponechávají si benzinové motory. Oficiální označení pro platformu vozidel je LB a bude mít nový řadový šestiválec GME-T6 Hurricane s RWD a AWD,“ uvedl zdroj. „Bude používat přenos Stellantis Gen 4, který se také zavádí do Mack Assembly, Jefferson North Assembly a Toledo North.“

Abychom to zrekapitulovali, aktuální Dodge Charger a Challenger a jejich Hemi V8 se vyřadí z výroby na konci roku 2023 a Dodge si udělal velkou věc, že ​​je to konec cesty pro motorová vozidla na plyn. Dokonce sestřelilo zprávy, že modely nové generace získají možnost vnitřního spalování, když řekli, cituji, „příběh je nesprávný… příští generace bude BEV.“ Poté generální ředitel Tim Kuniskis pochopil, že platforma STLA Large je základem nového vozu mohl technicky pojmout elektrické i plynové pohonné jednotky, ale tvrdil, že to není plán. No, ukázalo se, že ano. Nemůžu dopustit, aby se Ford Mustang po zbytek dekády bavil.

Náš zdroj může pouze potvrdit, že je k dispozici standardní výstupní řadový šestiválec, který ve svých současných aplikacích Jeep poskytuje výkon 420 koní a 468 lb-ft točivého momentu. Poznamenali, že neexistuje žádný výrobní důvod, že vysokovýkonnou verzi s výkonem 510 koní a 500 lb-ft nelze také shodit. Určitě to očekáváme, zvláště vzhledem k tomu, že Ford Mustang v současné době dosahuje vrcholu s Coyote V8 o výkonu 500 koní v modelu Dark Horse.

Převodovka Charger’s Gen 4 je novou verzí úctyhodného osmistupňového automatu; bohužel není ani stopy po manuálu, ani po pověstech o „aktualizovaném“ V8. Nemůžeme také potvrdit, jak moc se finální design drží vzhledu konceptu, nebo jestli jsou plynová a elektrická verze vizuálně odlišná.

Jak plynový, tak elektrický Dodge Charger budou vyrobeny na Windsor Assembly v Kanadě, kde náš zdroj říká, že přestavba již dobře probíhá, na stejných tratích jako příští Chrysler Pacifica. Zde bychom měli uznat jeden bod zmatku: co se děje se jménem Challenger? Právě teď je Challenger kupé a Charger sedan, zatímco koncept Charger Daytona SRT EV je kupé s linií střechy velmi podobnou sedanu. Spekulovalo se, že sériová verze bude mít čtyři dveře, ale pak ty uniklé fotografie karosérie na obrázku výše ukázaly pořádné kupé a náš zdroj říká, že to je skutečně Charger, takže… uvidíme.

Pokud jde o to, co si myslet o dřívějším popírání plynového motoru ze strany Dodge, cynik by řekl, že humbuk kolem odhalení konceptu Charger Daytona SRT a modely Charger/Challenger Last Call by mohly být jiné, kdyby lidé znali šestiválcové pokračování. přicházel. Nebudeme to vědět jistě, dokud Dodge vůz veřejně neodhalí, pravděpodobně někdy příští rok.

Celohliníková řadová šestka je schopná velkého výkonu; verze s vysokým výkonem má kompletně kovaný spodní konec a je nastavena jako oblíbená pro tunery. Stellantis již plánuje nabídnout verzi motoru o výkonu 1000 koní. Bude mít ale u nadšenců stejnou kulturní rezonanci jako 6,2litrový Hellcat V8? Už jsme viděli Ram TRX běhat kolem a testovat motor Hurricane a je trochu zvláštní slyšet něco jiného než hučení V8 vycházející z této koncovky výfuku. Pak zase možná budou lidé rádi, že Dodge zatím nemává bílou vlajkou o vnitřním spalování.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com