Nejlepší motorové oleje






Překvapivě není příliš snadné vybrat solidní seznam nejlepších motorových olejů na trhu, a to ani pro staré automobilové ruce, jako je autor. Je jich tolik na výběr a mnoho různých značek, z nichž všechny používají stejný jazyk, aby se chlubily tím, jak je jejich olej lepší než ostatní. K naší volbě jsme dospěli tak, že jsme se podívali na více než 20 olejů, vzali v úvahu současnou technologii olejů a zvážili dobře zakulacený seznam, který bude přínosem pro široké spektrum spotřebitelů. Hodnota vstoupila do hry také docela dost, ale odkazy, které jsme zahrnuli, mají nejlepší ceny online.

Nejlepší motorové oleje: Recenze a doporučení

Klady

  • Různé viskozity pro různá vozidla
  • Delší hodnocení najetých kilometrů
  • Určeno k ochraně před předstihovým předstihem a opotřebením rozvodového řetězu při nízkých otáčkách
  • Vynikající ochrana proti kalu

Nevýhody

  • Není to nejlepší volba pro vozidla s vysokým počtem najetých kilometrů

Plně syntetický motorový olej Mobil 5W-20 je navržen tak, aby snižoval opotřebení motoru a aby kritické součásti motoru fungovaly mnohem hladší. Je navržen tak, aby přilnul k důležitým součástem motoru, když olej stékal dolů, a poskytuje ochrannou vrstvu při zahřívání vozidla. Olej funguje skvěle, pokud často jezdíte v hustém provozu nebo podnikáte několik krátkých jízd během týdne, a může způsobit, že váš motor bude tišší, hladší a u vozidel s vysokým kilometrovým nájezdem znatelně zlepší ve srovnání se standardními olejovými směsmi.

Tento olej je kvalitní nad běžnými surovými oleji a má velkou čistící schopnost. Nicméně je známo, že láhve Mobil 1 přicházejí s promáčklinami a malými netěsnostmi. Vozidla se starými, křehkými těsněními se také nemusí dostat k věci tak dobře jako ostatní.

Klady

  • Široká škála viskozit
  • Spousta pracích prostředků
  • Výborná celková ochrana proti opotřebení

Nevýhody

  • Není to nejjednodušší džbán na nalévání

Pokud jde o motorový olej s vysokým třeskem za vaše peníze, je těžké porazit motorový olej Valvoline Advanced Full Synthetic SAE 5W-20. Tento olej je speciálně navržen tak, aby poskytoval vynikající ochranu vašemu automobilu, nákladnímu automobilu nebo SUV, a to za výrazně nižší cenu než ostatní. Je speciálně navržen tak, aby chránil před extrémním namáháním motoru způsobeným jízdou typu stop-and-go, extrémními teplotami, tažením a tažením.

Tento motorový olej obsahuje přísady proti opotřebení, které poskytují o 50 procent vyšší ochranu proti opotřebení než průmyslové standardy, a toto plně syntetické složení je navrženo tak, aby vydrželo vysoké i nízké teploty. V tomto motorovém oleji lze nalézt další detergenty, které pomáhají v boji proti kalu a jiným usazeninám. Vysoce kvalitní antioxidanty pomáhají odolávat rozkladu motorového oleje v extrémních povětrnostních podmínkách. Není to však bez problémů, protože 5litrový džbán může být obtížné nalít, je známo, že dochází k únikům během přepravy a promáčkliny na lahvích jsou běžné. Žádný z nich neporušuje dohody, ale měli byste mít všechna fakta.

Klady

  • Špičková ochrana proti opotřebení
  • Snižuje spotřebu
  • Obrovské množství čistících přísad

Tento olej nabízí vysokou úroveň ochrany proti opotřebení, která skutečně pomáhá prodloužit životnost motoru. Podporuje rychlou dodávku oleje při nízkých teplotách a také vysokou spolehlivost mazání při vysokých a nízkých teplotách. Udržuje také váš motor čistý. Liqui Moly používá mnoho mechaniků, kteří pracují na německých vozidlech, a díky svým robustním přísadám má poněkud zvláštní, ale zajímavou šedavou barvu.

Tento olej je ohodnocen tak, že jde dále než většina intervalů výměny oleje a vypadá téměř nepoužitý při značce 5 000 mil, ale přesto byste měli dodržovat interval doporučený výrobcem. Snižuje také spotřebu oleje, což je zvláště důležité u moderních přeplňovaných motorů s přímým vstřikováním, a má vhodně navrženou hubici, která usnadňuje plnění.

Klady

  • Extra čisticí prostředky na čištění kalů
  • Snadno nanáší těsnění a pomáhá je doplňovat
  • Skvělá celková ochrana proti opotřebení
  • Skvělé pro starší vozidla, která lépe jezdí na syntetické směsi a konvenční oleje

Nevýhody

  • Žádný, který by se opravdu hlásil

Tento syntetický směsný olej od Valvoline obsahuje kondicionéry těsnění, které obnovují stárnoucí těsnění motoru a pomáhají zastavit a předcházet únikům oleje. Extra ochrana zabraňuje opotřebení motoru a dodatečné čisticí prostředky odstraňují kal a usazeniny, aby udržely motory s vysokým kilometrovým výkonem čistší. Antioxidanty navíc pomáhají předcházet rozpadu oleje a zanášení motoru kaly a usazeninami. Kvalita tohoto motorového oleje je vzhledem k ceně vynikající a má některé z výhod plně syntetického oleje za mnohem nižší cenu.
Díky různým přísadám obnovujícím těsnění odvádí skvělou práci při zastavování a snižování úniků. Časem dobře drží a motor díky němu běží tiše, hladce a spokojeně. Valvoline říká, že odvádí skvělou práci při zadržování nečistot a usazenin motoru, což umožňuje jejich vypláchnutí při příštím intervalu výměny. Tento motorový olej však nezlepší výkon u silně opotřebovaných motorů, ani nesplňuje normu General Motors Dexos a vyznačuje se o něco vyšší cenou než někteří jeho konkurenti.

Klady

  • Vydrží dlouhotrvající vysoké teplo
  • Vynikající ochrana proti opotřebení
  • Odolává spálení

100% syntetický olej Motul zaujímá přední místo, pokud jde o výkon. Značka se chlubí tím, že je již dlouhou dobu špičkovým jménem, ​​a také tím, že její 8100 X-Cess Gen2 je speciálně navržen tak, aby daleko překračoval požadavky výrobců. Tato špičková formule je mezi motoristickou komunitou dobře hodnocena a nabízí vynikající ochranu během dlouhodobých vysokých teplot.

Klady

  • Splňuje nebo překračuje standardy většiny výrobců
  • Nabízí vynikající mazivost
  • Velká dostupnost viskozit

Hybridní vozidla nejsou stejná jako běžná pouze spalovací vozidla. Tato vozidla se vyznačují různými tolerancemi motoru, provozními cykly a podmínkami a vyžadují různé intervaly údržby. Valvoline to chápe a je důvodem svého plně syntetického motorového oleje navrženého speciálně pro hybridní vozidla.

Plně syntetický olej, zaměřený na zkrácení doby mezi studeným startem a provozní teplotou, je určen k tomu, aby vaši jízdu udržel hučení a radost, i když se benzínový motor vypne, poté zapne a znovu vypne. A chrání váš motor před teplem, třením a dalšími problémy, které mohou sužovat hybridní automobily, nákladní automobily a SUV. Tento specifický olej je 0W-20, ale dodává se v různých hmotnostech oleje, aby vyhovoval předem stanoveným hmotnostním požadavkům vašeho vozidla.

Náš verdikt o nejlepších motorových olejích

Nejčastější dotazy

Otázka: Jaké jsou některé tipy a triky pro výběr správného oleje a provádění tohoto druhu údržby?

A: Než si vyberete motorový olej, přečtěte si uživatelskou příručku. Bude obsahovat konkrétní informace od výrobce o motoru vašeho vozidla a doporučený motorový olej specifický pro daný model, včetně stejné viskozity SAE a případně i značky, kterou doporučuje továrna.

I když můžete být v pokušení používat nejlepší značku oleje, je důležitější, abyste pro své vozidlo používali ten nejlepší typ oleje. To je založeno na značce, modelu, roku, počtu najetých kilometrů a dalších požadavcích.

Otázka: Co znamená štítek na nádobě s motorovým olejem?

A: Štítek API vám dává vědět, zda olej odpovídá aktuálnímu servisnímu hodnocení stanovenému laboratorními a motorovými testy. Nechybí ani hvězdné logo Society of Automotive Engineers (SAE) s viskozitním číslem a informací, zda olej prošel energeticky úsporným testem.

Otázka: Jak často bych měl měnit olej v autě?

A: Podívejte se do uživatelské příručky, abyste určili nejlepší plán údržby. Většina novějších aut dokáže mezi výměnami oleje ujet 5 000 až 10 000 mil. Pokud však táhnete těžké předměty, hodně zastavujete, jezdíte s autem na závodní dráze nebo jezdíte často do terénu, je dobré měnit olej častěji, protože motor pracuje intenzivněji. než obvykle.

Otázka: Vyplatí se používat speciální olej?

A: Některé motorové oleje mají funkci prodloužené životnosti, což znamená, že uživatelé mohou mezi výměnami oleje počkat 15 000 mil. Je však důležité, abyste se podívali do uživatelské příručky, abyste zjistili, jak často musíte olej měnit, místo abyste se spoléhali na doporučení značky oleje.

Otázka: Je v pořádku vyměnit můj automobilový olej z konvenčního na syntetický?

A: Než provedete přechod z konvenčního na syntetický olej, poraďte se s výrobcem svého vozidla. Důvěryhodný mechanik vám také poradí s tím nejlepším motorovým olejem pro vaše auto nebo nákladní auto.

Naše recenze jsou založeny na kombinaci praktického testování, odborných vstupů, hodnocení „moudrosti davu“ od skutečných kupujících a našich vlastních odborných znalostí. Vždy se snažíme nabízet originální a přesné průvodce, kteří vám pomohou najít ty nejlepší tipy.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com