Forza Horizon dnes před 11 lety změnila automobilovou kulturu






V tento den před 11 lety debutoval nový koncept závodní videohry – koncept, který změnil směr hry Forza franšízy, žánru a skutečné automobilové kultury. Byl to originál Forza Horizon. Zatímco díla definující kulturu jsou vzácná a těžko je určit, Horizontstejně jako éra, ve které existoval, znamenal jasný inflexní bod v historii automobilů.

Nebylo to jen tak Horizont, ale také pocit nadšení obklopující auta v té době, který je klíčem k této diskusi. V roce 2012 přicházel nový strážce. Driftování se stalo mainstreamem. Kanály YouTube jako Hoonigan, Mighty Car Mods, /DRIVE a Motor Trend definovaly novou školu vášně pro auta. Nastala přístupnější éra znalostí o autech a hry si zajistily pevnou oporu v automobilové kultuře.

V době, kdy, Forza Motorsport 4 a Gran Turismo 5 byly zamykací rohy, ale Microsoft a Forza franšízový vývojář Turn 10 Studios měl další nápad. Tým se rozhodl rozdělit značku do dvou verzí: Zaměření na okruhové závody Forza Motorsport série a fantastický, otevřený svět, založený na hudebních festivalech Forza Horizon. Bylo to kontroverzní, hlavně proto, že se to nikdy předtím nedělalo. Převzít fyziku a prostředky simulátoru a umístit je do kontextu závodníka v otevřeném světě byl nový koncept. Mohlo to snadno selhat, kdyby to nenašlo správnou rovnováhu.

Místo vývoje hry v Turn 10 se nové britské studio nazvané Playground Games ujalo pomocí základních dílů Turn 10. Byli zodpovědní za vybudování světa a vyladění fyziky, ale mnohem důležitější bylo jejich úkolem vyvinout zážitek, který nebyl jako ostatní řidičské hry v otevřeném světě té doby. Studio se pro inspiraci obrátilo spíše na hudební festivaly než na pouliční závody nebo silniční rallye.

S tím, Forza Horizon byl narozen. Hra se soustředila kolem fiktivního festivalu Horizon ve virtuálním Coloradu, kombinovaného hudebního a automobilového festivalu, kam jezdci z celé země přihlásili své stavby, aby soutěžili v pouličních závodech s uzavřenou dráhou. Spolu s mladými, zábavnými festivalovými vibracemi, Playground Games pečlivě vybraly hudbu a vypilovaly živý umělecký styl, aby byla hra živější a barevnější než Motorsport tituly. Výsledkem byla zkušenost s vizuální identitou, která se drží dodnes, a atmosférou, která inspirovala celou generaci automobilových nadšenců. Jak série pokračovala, explodovala v mainstreamový úspěch.

Forza Horizon je nyní známý automobilovými nadšenci všude. Pokud se po ulicích potuluje skupina superaut, většina lidí si vzpomene Horizont. Stalo se to slovesem pro Cool Car Shit Happening, které znají i normální lidé, kteří nemají tolik aut, ale vlastní Xbox. Dokonce i extrémně populární festival Gridlife uvádí svou inspiraci jako chtít být Forza Horizon v reálném životě, něco, co pravděpodobně dosáhne.

Vize Horizont byla fantazie, ale byla to dosažitelná fantazie. Nebyla to superauta a glamour Neomezená zkušební jízda, a nebylo to nelegální utíkání před policajty jako pouliční závody Potřeba rychlosti. Bylo to na festivalu s vaší posádkou, každý ve své vlastní modifikované jízdě, při poslechu hudby a prohlížení památek. Se svými přáteli jste mohli hrát multiplayer (já, hodně), upravovat a malovat auta podle svých představ a donekonečna prozkoumávat krásnou mapu Colorada.

A odráželo to tehdejší lidové povědomí – neuctivé blogy o autech, youtubery typu „udělej si sám“ a „thrash-it-hard“ a nové generace mladých automobilových nadšenců aktivizující kulturu. Hra měla obrovský sandbox s otevřeným světem plný různých výzev, jako jsou rychlostní pasti a sponzorované akce, které se zaměřovaly na specifické dovednosti, jako je driftování a protijedoucí provoz, a také tajné odměny, jako jsou značky slev a jednorožčí auta pro oddané průzkumníky. Samozřejmě jste také museli závodit, abyste postoupili ve hře, ale více než kterákoli jiná hra svého žánru, Forza Horizon byla vytvořena pro hráče, aby si udělali vlastní zábavu.

Je snadné zapomenout, jak revoluční a silné to bylo. Forza Horizon nebyl a věc, která změnila automobilovou kulturu, ale zároveň vzešla z vlny z počátku roku 2010 a zároveň ji znovu informovala. Byl to odraz tužeb a nadějí tehdejších nadšenců a byl to vzácný terč. tady na tebe, Forza Horizon.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com