Renault R5 2024 – Vzhled, výbava, konkurenti






Renault R5 byl supermini automobil vyráběný francouzskou automobilkou Renault v letech 1972 až 1985. Byl to první automobil vyráběný Renaultem s pohonem předních kol a byl také jedním z prvních vozů vyráběných s karoserií hatchback. Renault R5 byl v Evropě oblíbeným vozem a prodával se v několika různých zemích. Renault R5 2024 – všechny vlastnosti tohoto vozu v našem článku.

Vzhled

Renault R5 je malý, cenově dostupný hatchback. Jeho exteriér je moderní a elegantní, se zakřivenou linií střechy a širokou mřížkou chladiče. Jeho přední světlomety jsou kulaté a jeho kola jsou velká, což mu dodává sportovní vzhled. Tělo je vyrobeno z lehkých materiálů, díky čemuž je agilní a efektivní. Vzhled má také aerodynamický design, který mu pomáhá lépe fungovat a zůstat stabilní při vysokých rychlostech. R5 je k dispozici v řadě barev, včetně stříbrné, červené, modré a černé. Vzhled je navržen tak, aby byl poutavý a stylový, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vůz, který vyčnívá z davu. Renault R5 2024 – všechny informace o tomto voze zde!

Motor

Renault R5 pohání 1,1litrový čtyřválcový motor. Ten produkuje výkon až 68 koní a točivý moment 88 Nm. Motor je spřažen s pětistupňovou manuální převodovkou, což usnadňuje řízení a manévrování. Motor je úsporný a spolehlivý. Je také schopen provozu na benzín i naftu. Díky tomu je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí auto, které zvládne dlouhé cesty a jízdu ve městě. Motor je také navržen tak, aby byl nenáročný na údržbu. Vyžaduje pravidelnou výměnu oleje a ladění, ale jinak je nenáročná na údržbu. Díky tomu je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vůz, který je spolehlivý a účinný. Renault R5 2024 – níže najdete všechny konkurenty tohoto modelu auta.

Interiér

Interiér Renaultu R5 je navržen tak, aby byl pohodlný a prostorný. Je vybaven řadou vybavení, včetně klimatizace, CD přehrávače a elektricky ovládaných oken. Sedadla jsou nastavitelná, takže je snadné najít ideální polohu pro řízení. Interiér také nabízí řadu bezpečnostních prvků, včetně airbagů, bezpečnostních pásů a protiblokovacích brzd. To z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří chtějí auto, které je bezpečné. Stylově je navržen i interiér. Vyznačuje se řadou barev a materiálů, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vůz, který dobře vypadá a působí luxusně.

Cena

Renault R5 je cenově dostupné auto. Má počáteční cenu kolem 15 000 $, což z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří mají omezený rozpočet. V ceně je zahrnuta také tříletá záruka nebo záruka na 60 000 mil, což kupujícím poskytuje klid. Cena R5 se může lišit v závislosti na modelu a výbavě. Je k dispozici v řadě různých balíčků, takže si kupující mohou vybrat ten, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám. Modely vyšší třídy přicházejí s více funkcemi a vyšší cenou. R5 je také skvělá hodnota za peníze. Je spolehlivý, efektivní a pohodlný, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vůz, který je cenově dostupný a praktický.

Bezpečnost

Renault R5 je bezpečné auto. Je vybavena řadou bezpečnostních prvků, včetně airbagů, bezpečnostních pásů a protiblokovacích brzd. Vůz má také pevný rám, takže je méně pravděpodobné, že se při nehodě poškodí. R5 má také řadu asistenčních funkcí pro řidiče, jako je varování před opuštěním jízdního pruhu a automatické nouzové brzdění. Tyto funkce pomáhají učinit vůz bezpečnější a bezpečnější na silnici. R5 má také řadu prvků aktivní bezpečnosti, jako je sledování mrtvého úhlu a adaptivní tempomat. Tyto funkce pomáhají učinit vůz ještě bezpečnějším, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vůz, který je bezpečný a zajištěný.

Barvy

Renault R5 je k dispozici v řadě barev. Vzhled je k dispozici ve stříbrné, červené, modré a černé barvě. Interiér je také dostupný v řadě barev, včetně černé, šedé a béžové. Barvy R5 jsou navrženy tak, aby byly stylové a poutavé. Jsou navrženy tak, aby vůz vyčníval z davu a dodal mu jedinečný vzhled. Barvy také pomáhají, aby auto vypadalo dražší, než je. Barvy R5 jsou také navrženy tak, aby byly praktické. Jsou navrženy tak, aby se daly snadno čistit a udržovat, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vůz, který dobře vypadá a snadno se o něj pečuje.

Výbava

Renault R5 byl k dispozici v několika konfiguracích, včetně dvoudveřového hatchbacku, třídveřového hatchbacku a čtyřdveřového sedanu. Byl poháněn řadou čtyřválcových motorů o objemu od 1,0 l do 1,4 l. zdvihový objem. R5 byla k dispozici s manuální nebo automatickou převodovkou a byla vybavena pohonem předních kol.

Rozměry

Renault R5 bylo malé auto, měřilo pouhých 3,6 metru na délku a 1,7 metru na šířku. Měl rozvor 2,3 metru a pohotovostní hmotnost kolem 900 kilogramů. R5 měl palivovou nádrž o objemu 40 litrů a maximální užitečné zatížení 500 kilogramů.

Konkurenti

Renault R5 soutěžil s několika dalšími malými vozy, včetně Volkswagen Polo, Fiat 127 a Opel Kadett. Konkuroval také Citroën GS, Austin Allegro a Peugeot 104. R5 byl v Evropě oblíbeným vozem a byl považován za spolehlivou a dostupnou alternativu ke svým konkurentům.

Závěry

Renault R5 byl v Evropě oblíbeným vozem a jeho výroba trvala 13 let. Bylo to spolehlivé a cenově dostupné auto a bylo k dispozici v několika různých konfiguracích. R5 byl pro Renault důležitým vozem, protože to bylo první auto, které vyrobili s pohonem předních kol.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com, auta.cz, garaz.cz, autojournal.cz, whatcar.com