AUTOMOTIVE ARTISTRY ŘADA #1 | Doug Breuninger






AUTOMOTIVE ARTISTRY ŘADA #1

PŘEDSTAVUJEME NOVOU SÉRII UMĚLCŮ STREET TRUCKS

V magazínu Street Trucks jsme vždy zjišťovali, že nejen auta dělají publikaci tím, čím je. Jsou to fanoušci, jsou to čtenáři, jsou to nadšenci, jsou to majitelé, jsou to stavitelé – a jejich vášeň pro svět nákladních automobilů/automobilů. Tato vášeň vytváří rodinu, kterou nyní jsme. I když ne záměrně, jedna větev naší automobilové kultury byla často přehlížena: umělci. V minulosti bohatá historie hot rod art rozšířila některé z prvních divokých nápadů automobilové kultury, než se rendery nebo dokonce fotografie nejnovějších špičkových staveb dostaly do dalších států po celé zemi. Jak šel čas, stavby se začaly vyvíjet s dobou jako umění, ale pro některé lidi bylo snazší podívat se více na fyzické stavby než na inspirace, které to všechno začaly. S naší novou sérií Artist chceme poskytnout čerstvou inspiraci každému typu dnešního nadšence, od umělce na pero a papír a návrháře počítačů a klávesnic až po stavitele klíčů a garáží. Užijte si to – a nechte se inspirovat.


OD 5 LET DOUG BREUNINGER Z PORTER RANCH, KALIFORNIA, SI ZPOMÍNÁ, ŽE BYL ZÁLEŽITOSTÍ UMĚNÍ. Až v Dougově druhém ročníku na střední škole si uvědomil, že má něco zvláštního, co se týká dovedností. Mohlo to být tím, že viděl, jak se jeho dovednosti vyvíjejí – ale mohlo to být tak, že kromě tělesné výchovy byla výtvarná výchova jedinou třídou, kde mohl získat známku A. Jak šel čas, rostl i jeho talent.

Rychle vpřed do současnosti a Doug má to štěstí, že se může věnovat automobilovému designu a umění jako kariéře na plný úvazek. Vypadá to, že ta A na správných místech se vyplatila, že? Ale v dnešní době není Breuningerovo umění nějakým náčrtem na středoškolský matematický úkol.

AŽ DOUG VE 2. ROČNÍKU NA STŘEDNÍ ŠKOLE UVĚDOMIL, ŽE MÁ NĚCO ZVLÁŠTNÍHO DOVEDNOST. MOŽNO TO BYLO Z VIDĚNÍ, ŽE SE JEHO DOVEDNOSTI VYVÍJELY – ALE MOHLO BYLO TO, ŽE KROMĚ PE BYLO UMĚNÍ JEDINÁ TŘÍDA, KDE MOHLO ZÍSKAT ZNÁMKU. JAK POSTUPOVALA ČAS, TAK MĚL JEHO TALENT.

Pokud jde o to, kdo ho inspiruje, Doug říká, že jednou z jeho velkých inspirací byl a vždy bude Chip Foose, a to z pochopitelných důvodů. Mezi další na jeho seznamu patří Henrik Fisker, Thom Taylor, Steve Stanford, Tom Fritz, Art Fitzpatrick, Salvador Dali, Maxfield Parrish, Ed Newton, Andy Warhol, Jackson Pollock, Walter Kim, John Frye, Damon Moran a Wayne Johnson. jen málo z nich.

Ve svých 33 letech má Doug již na kontě docela silný seznam vrcholů umělecké kariéry. Měl tři samostatné umělecké výstavy: dvě z nich v Analigital Gallery v San Fernando v Kalifornii a jednu v Illest Boutique v centru Los Angeles, Little Tokyo. Svůj post-it artwork má vystavený a na prodej v Petersen Automotive Museum v Los Angeles (Poznámka od nás ze Street Trucks: Pokud jste nikdy nebyli v Petersenově muzeu, GO!) a spolupracoval s Meguiar’s na SEMA 2018. Kromě těchto nejvýznamnějších událostí se Dougovi jeho práce objevily také v časopise Super Street a dalších významných publikacích. Ze setkání a spojení s mnoha skvělými lidmi z mnoha různých prostředí Doug říká, že je požehnán, že může cestovat po celém světě a vyrábět a prodávat své umění. Říká, že je velmi hrdý na to, že může být součástí této série pro magazín Street Trucks.

Když byl Breuninger dotázán na jeho budoucí cíle v umělecké kariéře, řekl, že je „v tomto aspektu trochu soukromý“, ale říká, že míří přinejmenším vysoko. Bez upřesnění Doug uvedl, že by rád pokračoval v prosazování a rozvíjení svých dovedností a zároveň neustále překonával každý umělecký kus jeden po druhém a zároveň si budoval vztahy po celém světě a udržoval si stálý příjem tím, co miluje.

Když jsme ho požádali, aby pojmenoval své oblíbené umělecké dílo, které kdy vytvořil, dali jsme Douga na místo. Na to odpověděl: „Ano…“ Překlad: „To je zatraceně těžké vybrat.“ Mezi jeho oblíbené patří všechny jeho obrazy Post-it, jeho kresby Tooner a fotorealistická kresba jeho havarovaného auta z roku 2004.

 






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: cktruckmag.com