Automobilový průmysl chce zabít AM rádio, jen aby snížil náklady






Posledních pár let se odehrává tichý boj o budoucnost AM rádia v autech. Někteří výrobci automobilů přestali používat tuto funkci ve svých vozidlech, což si vynutilo akci Kongresu, aby zachoval národní pohotovostní systém závislý na AM. Zatímco se automobilky snažily racionalizovat vyřazení AM rádia, nově zveřejněné dokumenty průmyslových skupin odhalují, že jejich protesty byly vždy jen o jedné věci: o penězích.

Říká se, že vysokonapěťové hnací ústrojí elektromobilu způsobuje elektromagnetické rušení, které snižuje kvalitu zvuku, což si vynucuje přidání protiopatření, která zvyšují hmotnost. Nejen, že by to podle nich snížilo dojezd, ale zvýšilo by to náklady až o 70 USD na vozidlo. Do roku 2030 by to podle nich mohlo být až 3,8 miliardy dolarů. Také tvrdí, že publikum AM rádia, které přechází na novější formy hromadných sdělovacích prostředků, také činí tuto funkci irelevantní pro většinu kupujících automobilů. Kromě toho AAI zveřejnila děsivý blogový příspěvek, v němž tvrdí, že výrobci automobilů nemají fyzický prostor za přístrojovými deskami, kde by bylo možné zahrnout AM přijímače.

Ale peníze jsou jádrem argumentu tohoto odvětví, protože zbytek jeho zdůvodnění je buď špatně zdůvodněn, nebo byl již dříve odhalen.

Začněme tvrzením o rušení EV, které s EV prokazatelně nesouvisí. Výrobci automobilů odstraňovali AM rádia z běžných vozidel se spalovacím motorem, jako je Ford Mustang z roku 2024, který nemá žádné takové vysokonapěťové hnací ústrojí, o kterém by se dalo mluvit. Anekdoty od majitelů EV, kteří používají ruční AM přijímače, říkají, že rušení je zanedbatelné, což naznačuje, že hnací ústrojí jsou pro začátek adekvátně stíněna. Dokument také uznává pouze 2,2 libry přidané hmotnosti pro protiopatření proti interferenci – což není přesně následné.

Pak je tu skutečnost, že elektromobily pro začátek neoslovují posluchače rádií AM. Podle Centra pro americký pokrok je 91 procent vysílání politického AM rádia na celostátní úrovni pravicových. To samo o sobě neznamená, že publikum AM je obecně konzervativní, ale naznačuje to, že se přiklání tímto směrem. Zprávy o nabídkách automobilek na ukončení AM rádia byly také široce (pokud nepravdivě) interpretovány jako pokus potlačit pravicová politická média. Jdeme jen na okraj, ale tyto demografické skupiny pravděpodobně nejsou těmi, kdo kupují elektromobily, které jsou často (ale ne výhradně) nabízeny ekologicky šetrným.

Pak je tu otázka, zda je automobilový průmysl vůbec upřímný ohledně finančního dopadu zákona o AM rozhlasu v Kongresu. Řekl to mluvčí Národní asociace vysílatelů Automobilové novinky že „nestranný rozpočtový úřad Kongresu odhaduje, že zákon AM Radio for Every Vehicle Act by vyžadoval, aby výrobci automobilů utratili zlomek jejich odhadu na zajištění přístupu k místním AM rozhlasovým stanicím v elektrických vozidlech“.

Ale boj proti AM rádiu (a nepatrným nákladům, které uvaluje na výrobce automobilů) vypadá, že průmysl prohraje. Návrh zákona o AM rozhlasu v Kongresu podporují obě politické strany s 37 sponzory v Senátu a 180 (ze 435, tedy 41 procent) ve Sněmovně reprezentantů. Je také formálně podporován současnými a bývalými úředníky FEMA, kteří naléhali na současnou prezidentskou administrativu, aby návrh zákona podpořila.

Vládní zájem je jednoduchý: Pouhých 75 AM rozhlasových stanic – levná, jednoduchá, s dlouhým dosahem a všudypřítomná forma vysílání – může v případě nouze oslovit více než 90 procent americké populace. Z nějakého důvodu je to páteř našeho národního nouzového výstražného systému. Takže i když v DC vládne politická patová situace, alespoň tato bitva o rozhlasové vysílání vypadá, že vyhraje jeden Američan.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com