Je nejlevněji ojeté Porsche 911 v USA výhodné nebo finanční ruina?






Někdy v roce 2010 se yuppies chytili vzduchem chlazených Porsche a založili subkulturu zaměřenou na drahé náramkové hodinky a Mobil Pegasi. Ceny kdysi dosažitelných 911 SC a 3.2 Carreras prostřelily střechu a mnoho nadšenců průměrných prostředků se obrátilo na vodou chlazenou 996 generaci 911. Měl bych to vědět, protože jsem jedním z nich. Jako první 911, která používá vodou chlazený motor, má 996 výkon 300 koní, 7200 ot./min.

Ano, interiér je huňatý a světlomety jsou z Boxsteru. A ano, pár motorů vybuchlo. Ale 996 je také lehčí a má vyšší otáčky než velmi oblíbená 993, kterou nahradila – a co je zásadní, levnější o 20 let později. O kolik levnější? No, vezměte si toto kupé Porsche ‚996‘ 911 z roku 2003 se šestistupňovým manuálem uvedeným na Facebook Marketplace za 12 000 dolarů; cena, která z něj dělá zdánlivě nejlevnější provoz, jezdící 911 v zemi, a zdaleka nejlevnější manuální kupé. Úlovek? Má asi tolik mil jako vysloužilé taxi Crown Vic – přesněji 357 591. Takže, měli byste si to koupit? Čti dál.

Toto Porsche se nachází v Redondo Beach v Kalifornii, na bohatém předměstí jihozápadně od LA, a prodejcem je obchod, který tvrdí, že o stavu auta moc neví. Výpis potvrzuje, že 911 jezdí a jezdí, má čistý titul a že klimatizace fouká studená. Výpis říká, že „vozidlo po studeném startu občas kouří“ a „při těchto mílích [it is] lze bezpečně předpokládat, že může být zapotřebí motor.“ Jeho interiér a exteriér se zdají být v dobrém stavu, s výjimkou zamlžených světlometů a odřeného předního nárazníku, který vypadá jako mírně jiný odstín černé než zbytek auta. V koberečku u nohou řidiče je také hluboká díra, která se prověřuje s šíleně vysokými kilometry.

Aniž bychom auto viděli osobně nebo si prohlédli před nákupem (což byste měli bezpodmínečně udělat u každého ojetého auta), budeme se muset spolehnout na mé dosavadní tříleté zkušenosti s vlastnictvím levného 996 pro nějaké informované spekulace.

Za prvé: problém s kouřením. Nejjednodušší a nejčastější příčinou kouře při studeném startu u těchto vozů je odlučovač vzduch-olej neboli AOS. Jak popsalo 996 odborníků LN Engineering, AOS je emisní zařízení, které aplikuje malé množství podtlaku na klikovou skříň, aby zachytilo případný únik oleje a znovu jej prohnalo motorem. Když selže, může vytvořit nadměrný podtlak, natáhnout příliš mnoho oleje do sání a vytvořit kouřový výfuk – zejména při studeném startu nebo při vysokých otáčkách. Společnost Pelican Parts říká, že výměna AOS je pro kompetentního domácího mechanika zhruba tříhodinová práce s účtem za díly pod 200 USD. Pokud to vezmete do obchodu, počítejte s 800-1000 $.

Vzhledem k počtu najetých kilometrů může být faktorem také opotřebení vedení ventilů a pístu. Chtěl bych vidět čísla komprese a boroskop na všech válcích, čehož lze dosáhnout upuštěním olejové vany během PPI. Ale nejsem tak pesimistický jako majitel, když si myslím, že je potřeba nový motor. Jsou to odolné motory a při správné péči dokážou překonat vzdálenost.

U 3,6litrového plochého šestiválce také není zmínka o výměně mezihřídelového ložiska (IMS), ale ve skutečnosti mám menší obavy, než bych měl u auta s nižším nájezdem kilometrů. Při více než 350 000 mílích byla spojka téměř jistě vyměněna nejméně dvakrát a je to rutinní postup kontroly opotřebení ložiska IMS během práce spojky. Poruchovost je nižší, než si lidé myslí, a obvykle se to stává u aut, která stojí a vysychají, spíše než u těch, která pravidelně cirkulují olej.

Je to opravdu všechno ostatní, co začíná být otazníkem při tak vysokém počtu najetých kilometrů. Synchronizace převodovky by se mohla totálně opotřebovat a vyžadovat nákladnou přestavbu, zvláště pokud strávila svůj život v provozu v LA. Další kontroly si zaslouží také odpružení a interiér, protože 996 se vyznačovaly plastovým fantastickým spínacím zařízením, které není známé svou dlouhou životností.

Měl jsem to štěstí, že jsem na začátku roku 2021 sehnal 911 z roku 1999 za přibližně tuto cenu. Koupil jsem ho s „velkou trojkou“ – zdokumentovanou výměnou spojky a upgradem IMS a také s nedávno vyměněným AOS. Měl také nové destičky VarioCam a méně než jednu třetinu najetých kilometrů. Od té doby jsem utratil 3 000 USD za spotřební materiál a zhruba 6 000 USD za údržbu a opravy, abych auto dostal na místo, se kterým jsem spokojen.

Nechápejte mě špatně – jsem ze svého nákupu nadšený a není nic jiného, ​​co bych raději řídil za all-in kolem 20 000 $. Ale tohle bylo auto za 120 000 USD upravené o inflaci, když bylo nové, a ceny dílů vám to dají pocítit.

Pokud chcete pěkných 996 bez hvězdiček, jsou tam za 25 000 až 30 000 $. Ale pokud toužíte po dobách, kdy krysatá SC měla osm táců, a chcete hodit kostkami na této vysoké míli, nebudu stát mezi vámi a štěstím. Prostě to dělejte s očima dokořán.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com