Rimac Nevera dosáhl rychlosti 171 mph ve zpátečce, což je nový rekord v Guinessově knize






Nemělo by být překvapením, že Rimac Nevera s výkonem 1 914 k je rychlý, ale právě to, jak rychlý je, je opravdu ohromující. Zrychlení z nuly na 60 mil/h zvládne za pouhých 1,74 sekundy a z nuly na 100 mil/h za 3,21 sekundy. Tyto záznamy jsou však tak konvenční. Jak rychle to může jet zpětně? Rychlejší než jakékoli jiné auto, pokud je to nějaké překvapení.

Rimac Nevera za 2,5 milionu dolarů právě zrychlil 171,3 mph zpět, což je nový světový rekord. Nechtěl bych jet nic tak rychlého, co by se efektivně omezovalo na řízení zadních kol, ale proto nejsem Goran Drndak, řidič, který běh zaznamenal. Je oficiálním držitelem rekordu s údaji ověřenými DEWEsoftem a rekordem ověřeným Guinnessem.

Klíčem k tomuto úspěchu je, že elektromobily nemají vyhrazenou zpátečku. S trochou triku v měniči můžete jednoduše obrátit otáčení motoru. To znamená, že vůz je mechanicky schopen jet stejně rychle dozadu jako dopředu. Jak zábavné to je?

Podle Guinnesse byl předchozí rekord 102,58 mph, který držel Caterham 7 Fireblade z roku 2001 – v podstatě běžný Caterham 7, poháněný pouze motocyklovým motorem Honda CBR900RR s otáčkami 11 000 ot./min. Dráhový vůz byl nakonfigurován tak, že všech šest jeho dopředných rychlostních stupňů fungovalo při zpětném chodu.

Teoreticky by mnoho rychlých EV mohlo tento rekord zpochybnit. Porsche Taycan Turbo S nebo Lucid Air Sapphire by se pravděpodobně dostaly blízko. Taycan má dokonce i druhý rychlostní stupeň, což se může hodit. Zda je kterákoli automobilka ochotna přijmout Rimac, je jiný příběh.

V každém případě gratuluji Rimacovi k nalezení jedinečného rekordu, který s Neverou překonal. Předpokládám, že mu došly běžné výzvy, takže muselo myslet mimo krabici.

 






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com