2025 Ram 1500 Ramcharger rozbíjí dojezd EV s 690 mil, V6 Range Extender






Už jsme věděli, že Ram pracuje na elektrickém pickupu s benzínovým prodlužovačem dojezdu, ale nejsem si jistý, že to někdo čekal. Je to jako Ram 1500 REV z roku 2025, akorát s V6 pod kapotou, která není vůbec spojena s koly. Místo toho posílá šťávu do 130kilowattového generátoru, který pak napájí dva elektromotory – jeden vpředu a jeden vzadu. Výsledkem je těžký nákladní vůz s výkonem 663 koní, točivým momentem 615 liber-stop a dojezdem 690 mil.

Jo, a říká se tomu Ramcharger.

Všechno to může znít zmateně, tak mi to dovolte rozebrat. Hnací ústrojí nákladního vozu je elektrické a energii odebírá z 92kilowatthodinové baterie, která je namontována pod podlahou. Tato baterie se dobíjí 3,6litrovým V6, podobně jako ten, který byste našli v low-spec Ram 1500. Benzinová elektrárna se zapíná podle potřeby a běží při konstantních otáčkách, protože nesouvisí s otáčkami kamionu. akcelerace. Výsledkem je, že mezi doplněními paliva vydrží mnohem déle a Ramcharger také vystačí s menší baterií než ostatní ve vesmíru. Pro srovnání, špičkový Ram 1500 REV má 229 kWh baterii, která je téměř 2,5krát větší a zvládne dojezd „jen“ 500 mil.

Zatímco Ramcharger přijímá elektřinu prostřednictvím palubního generátoru, může také využívat 400voltové DC rychlé nabíjení rychlostí až 145 kilowattů. Má také možnosti obousměrného nabíjení, což znamená, že může napájet váš dům nebo jiný EV. Celkový dostupný výkon je 7,2 kilowattů, neboli dostačující pro napájení celé mobilní restaurace včetně lednice a sporáku.

Ram vybavuje elektrifikované nákladní vozidlo přední pohonnou jednotkou o výkonu 250 kW a zadní pohonnou jednotkou o výkonu 238 kW. Každý z nich kombinuje motor, převodovku a měnič v poměrně kompaktním balení. Přední pohonnou jednotku lze také automaticky odpojit, aby se snížil valivý odpor, pomohl dojezdu a dočasně se z ní stal stroj s pohonem zadních kol.

Ram trvá na tom, že tohle je bateriový elektrický náklaďák, ne hybrid, ale nechám vás, abyste si to zavolali sami. Bez ohledu na to, celkový výkon 663 koní a 615 lb-ft točivého momentu mluví samy za sebe. Zjevně pomáhají Ramchargeru dosáhnout rychlosti 60 mil za hodinu za 4,4 sekundy. I když to nemusí každému majiteli nákladního vozidla záležet, pracovní kapacity určitě ano. Ram odhaduje maximální tažný limit 14 000 liber a užitečné zatížení až 2 625 liber.

Rámcharger STLA Frame architektura je to, co mu umožňuje udělat tolik práce. Jedná se o poměrně tradiční konstrukci těla na rámu, pouze s vyhrazeným prostorem pro montáž baterie. Ram 1500 REV, který nepoužívá prodlužovač dojezdu na benzín, je postaven na stejné platformě. STLA Frame je super modulární a více modelů Stellantis s karoserií na rám na něj jistě přejde. Znamená to, že uvidíme další náklaďáky nebo SUV s prodlužovačem dosahu plynu? Hmm.

 

Naštěstí Ram prodává vůz v několika výbavách, včetně základní specifikace Tradesman, Bighorn, Laramie, Limited a nového špičkového Tungstenu. Každý z nich je standardně dodáván s víceprvkovým nezávislým vzduchovým odpružením ve všech čtyřech rozích. Interiéry nabízejí různé úrovně fantazie a ty nejúžasnější nákladní vozy dostanou 12,3palcový digitální přístrojový panel, 14,5palcovou obrazovku infotainmentu Uconnect 5 a dokonce 10,25palcovou obrazovku přímo před spolujezdcem.

Cena nebyla oznámena a pravděpodobně nebude, dokud nebude blíž ke konci roku 2024. Chvíli počkáme, než se Ramcharger vydá na cestu. Přesto bude zajímavé sledovat, jak lidé reagují na nákladní vozidlo, které je svým způsobem EV, spíše ne. Ram to účtuje jako řešení „předčasné elektrifikace“, což je sice hraničně hrubý marketingový slogan, ale vzhledem k infrastruktuře naší země to není nejhorší nápad.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com