GM bude investovat více než 6 miliard dolarů do amerických továren na elektromobily na jednu dohodu UAW






GM a odborový svaz United Auto Workers (UAW) dosáhly v pondělí 3. října předběžné dohody, která poskytla rekordní zvýšení mezd pracovníkům na obou koncích platové stupnice. Historickou dohodu ještě musí ratifikovat hlasující členové UAW, ale pokud bude ratifikována, nejenže se na ni budou vztahovat pracovníci továren na baterie, ale GM investuje více než 6 miliard dolarů do továren na elektrická vozidla.

Podle UAW bude GM investovat 4 miliardy dolarů do montážního závodu na budoucí elektrická vozidla v Orionu v Michiganu. Montážní závod Spring Hill v Tennessee získá 2 miliardy dolarů na stavbu dvou elektromobilů GM (jeden z nich je Cadillac Lyriq, který se tam již vyrábí) a jednoho budoucího partnerského elektromobilu. Další stovky milionů dolarů budou vynaloženy na další továrny po celých USA, které vyrábějí různé komponenty pro elektromobily, jako jsou pohonné jednotky a odlitky.

Dojde také k investici do závodu Factory Zero, který postaví Cadillac Escalade IQ, ale UAW neuvádí, o jakou investici se bude jednat.

Před touto dohodou nebyli pracovníci továrny na baterie Ultium společnosti GM zastupováni UAW, ale nyní budou pod touto novou dohodou. Bývalí pracovníci ve staré továrně GM v Lordstownu v Ohiu se také mohou ucházet o práci v továrně Ultium za současné mzdy.

Napětí mezi GM a UAW je stále vysoké a podle zpráv se generální ředitelka GM Mary Barra ani nezúčastní tradičního podání ruky, které doprovází dohody mezi odbory a výrobci automobilů. Zdá se však, že UAW se příliš nezajímá o frustraci Barry nebo frustraci jakéhokoli jiného manažera automobilky.

„Americký lid nebude ronit žádné slzy kvůli tomu, že se Velká trojka musí dělit o své rekordní zisky,“ řekl prezident UAW Shawn Fain.

 






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com