Módní doplněk, který můžete vzít na cesty






Je pravděpodobné, že narazíte na Range Rover Velar z roku 2024 na parkovišti u Starbucks, v komorníku Harrods nebo na nákladné lince pro soukromou školu. Se svým elegantním zevnějškem, minimalistickým interiérem a celkovou osobností, která křičí „bohatý městský lid“, je Velar stylovou řadou od prvního dne. Víš, víc Mayfair než Cotswolds.

Od svého debutu v roce 2017 se Velaru podařilo zaplnit specifickou díru v sestavě Land Roveru. Pokud jste nechtěli menší, levnější Evoque, neměli zájem o terénněji zaměřené modely Defender a Discovery a neuměli úplně rozhoupat šestimístný Range Rover, je pravděpodobné, že byste si koupili Velar.

Luxusní SUV tuto roli plní dodnes. Ale jako součást společnosti, která odděluje své modely na různé značky – je to nyní jen Range Rover Velar místo Land Rover Range Rover Velar – a nové kolo vylepšení stylu, technologií a funkcí pro rok 2024, se nyní Velar cítí jako hodně. sebevědomější luxusní SUV, které má spíše vlastní identitu než jen jinou možnost.

  Specifikace Range Rover Velar pro rok 2024
Základní cena (Dynamic HSE P400 podle testování) 62 775 $ (86 070 $)
Pohonné ústrojí 3,0litrový přeplňovaný řadový šestiválec s mild hybridním systémem | 8stupňová automatická | pohon všech kol
Koňská síla 395 při 5 500-6 500 ot./min
Točivý moment 405 lb-ft při 2 000-5 000 ot./min
Počet míst k sezení 5
Pohotovostní hmotnost 5 025 liber
Tažná kapacita 8 200 liber
Objem nákladu 22,1 kubických stop za druhou řadou | 59,7 kubických stop za první řadou
Světlá výška 8,0 palce standardní | 8,4 palce v režimu off-road
0-60 mph 5,1 sekundy
Nejvyšší rychlost 130 mph
Off-Road úhly 25° přiblížení | přelomení 22° | 27° odjezd
EPA úspora paliva 19 mpg město | 25 dálnice | 21 dohromady
Rychlé převzetí Drahé, ale elegantní SUV, které vás vezme z vyšlapaných cest – více než jedním.
Skóre 8/10

Základy

Range Rover Velar je luxusní SUV, které pojme pět cestujících, nabízí spoustu minimalistického luxusu a vypadá dostatečně efektně, aby soupeřilo s dvakrát dražšími SUV. V nově přeznačené řadě je Velar těsně nad základním Evoque, ale pod Range Roverem Sport a plnohodnotným Range Roverem. Velar je svým způsobem prostřední dítě. A přestože se snaží vypadat sportovně a elegantně, stále má ve své DNA tu robustnost Land Roveru, což znamená, že je schopnější, než byste si mimo asfalt mysleli.

Neříkejte tomu mělké, ale Velar byl vždy o vzhledu. Na konci dne je to to, co ho dělí od zbytku sestavy. Nová přední maska ​​pro rok 2024 povyšuje Velar ještě dále a může se pochlubit přepracovanou mřížkou chladiče, světlomety a předním nárazníkem. Celkově zůstává design elegantní a tvarovaný, ale obsahuje dostatek svěžích linií, aby mu dodal nádech modernosti. Zejména přepracované světlomety, které díky čistším krytům a podpisům DRL vypadají méně spletitě než dříve. Je to stejný příběh zezadu. Zadní část si zachovává své ikonické dlouhé zadní světlo, ale kryty a světelné podpisy jsou nové. Je to několik jemných změn, které přispívají k svěžejšímu, živějšímu a jistě žádanějšímu Velaru 2024.

Design interiéru vyniká jako Velar’s kus odporu. Ultraminimalistická kabina nemusí být šálkem čaje pro každého, ale je pravděpodobné, že když vykopete zvenčí, bude se vám líbit i vnitřek. Pokud nesnášíte nepořádek, tohle je auto pro vás. Range Rover opustil všechna fyzická tlačítka a knoflíky na přístrojové desce a zdvojnásobil ovládání dotykové obrazovky – ano, dokonce i pro hlasitost. Z hlediska designu jsou výsledky neuvěřitelné. Kabina působí klidným a čistým dojmem a není zde nic, co by vás odvádělo od plnění úkolu. Pokud jde o použitelnost, musíte si zvyknout na výzvy dotykové obrazovky. Nebo v případě hlasitosti hudby jednoduše klikněte nahoru nebo dolů na ovládací prvky na volantu.

Řidičské zkušenosti

Když jsem před lety řídil Velar první generace, měl jsem dojem, že Land Rover vytvořil pohledné SUV, které nemá mnoho hmoty. Interiér nebyl na úrovni, zážitek z jízdy byl průměrný, stejně jako fit a povrchová úprava. Jízda ve špičkovém Dynamic HSE P400 tentokrát prokázala, že britská automobilka tráví se svým prostředním dítětem kvalitní čas. Konečným výsledkem je luxusní SUV, které nejen skvěle vypadá, ale také se v něm cítí.

Mild-hybridní řadový šestiválec, kterému jsem předtím tleskal v Defenderu, je ve Velaru stejně skvělý. Tvrdě sešlápněte plyn a ucítíte, jak se SUV s naléhavostí pohne vpřed, dodá spoustu točivého momentu a dokonce i příjemný zvuk výfuku. Na větrných venkovských cestách bylo 395 poníků více než dost na to, aby zajistili zábavnou jízdu. V režimu Dynamic jsou reakce Velaru poměrně sportovní. Odpružení je pevné, řízení ostré, řazení svižné a kalibrace pedálů je mnohem citlivější. Pokud je z kanceláře dlouhá cesta domů, je to režim, který budete chtít použít. Pokud však máte společníka – zejména děti na zadním sedadle – budete chtít přepnout zpět do režimu Comfort. Jízda úzkými farmářskými silničkami se v režimu Dynamic ukázala jako mírně trhavá, zatímco Comfort zmírnil odpružení a ovladatelnost Velaru. Vstupy plynu jsou mírně zpožděné, řízení je uvolněnější a upřímně řečeno, působí to jako nejlepší všestranný režim pro tak elegantní vozidlo.

Vlastnosti, možnosti a konkurence Range Rover Velar

Základní model Velar S je poháněn 2,0litrovým čtyřválcovým motorem, který produkuje 247 koní. Navíc je standardně dodáván s LED světlomety, 19palcovými koly, vyhřívaným koženým volantem, vyhřívanými koženými sedadly ve 14 směrech, zvukovým systémem Meridian a sadou aktivních bezpečnostních systémů. Za 86 070 USD byl můj tester Dynamic HSE P400 nabitý spoustou dobrot: v první řadě 3,0litrový motor, 21palcová kola za 3 400 USD, balíček Tech za 1 300 USD, balíček Comfort za 1 530 USD, balíček Dynamic Handling za 1 680 USD, kontrastní střecha za 800 USD a další.

Velar Dynamic HSE P400 nepřímo konkuruje většině dvouřadých luxusních SUV, i když když to zúžíte, zdálo by se, že Porsche Macan S a BMW X3 M40i budou jeho nejpřímějšími soupeři. Také poháněné mild-hybridním 3,0litrovým řadovým šestiválcem s výkonem 382 k, BMW vypadá a jezdí zcela jinak než Velar. Podobně vybavený však přijde na zhruba 69 000 dolarů, což je podstatně méně než plně naložený Velar. Na druhou stranu srovnatelné Porsche Macan S přijde na zhruba 90 000 dolarů, což je více než Range Rover, ale dostanete 2,9litrový twin-turbo V6 s výkonem 375 koní, o něco méně prostorný vůz s tužším chodem a , no, a Porsche.

Udržitelnost

Pokud se rozhodnete koupit Velar, ale raději byste vynechali kožená sedadla, Range Rover vám pomůže. Pro rok 2024 je k dispozici varianta interiéru bez kůže, ve které jsou všechny materiály pocházející ze zvířat nahrazeny výrobkem zvaným Kvadrat, textilií složenou ze směsí vlny a polyuretanu. Tento materiál je použit v celé kabině, od sedadel po palubní desku, dveřní karty atd.

Hodnota a verdikt

Za 62 775 $ na začátku není Velar levné vozidlo a určitě má několik nevýhod. Pro začátek může jeho minimalistický interiér působit trochu sterilně. Fanoušci redukcionistického designu si to užijí, ale jiní možná zjistí, že není dost hmatatelného luxusu, který by vyvážil jeho cenovku. A i když osvěžení 2024 vdechne Velaru čerstvý vzduch, pravdou je, že už několik let vypadá víceméně stejně. Vynahrazuje to však elegantním stylem, solidními off-roadovými kousky a luxusnějším a poutavějším zážitkem z jízdy než většina jeho konkurentů.

Range Rover Velar 2024 je nakonec luxusní SUV, které je zčásti off-roadem a zčásti módním. Hraje v segmentu luxusních SUV podle svých vlastních pravidel a ne podle těch, které stanovila její konkurence. Je to různé – v dobrém i zlém.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com