Zde je návod, jak odstranit zlomený šroub






Nic nezničí úžasný projekt rychleji než zlomený šroub. Dokonce i ti, kteří by se mohli kvalifikovat pro svatost, okamžitě zabodnou hasák do země a opásají jazyk, který by námořníka zčervenal, kdykoli se objeví. To nikdy nezmizí, bez ohledu na to, s kolika jste se vypořádali.

Zlomené šrouby se prostě nevyrovnají. Nemusíte se však vysávat při jejich odstraňování. Se správnými nástroji a trochou know-how zvládnete tuto jinak zničující překážku. Odstraňování zlomených šroubů je trochu umění a správná technika silně závisí na přesné situaci, ve které se nacházíte. To znamená, že mám tři základní techniky, které můžete použít k odstranění zlomených šroubů, které pokrývají většinu situací.

Aby bylo jasno, mluvíme o šroubech, které jsou zlomené v jedné rovině s povrchem nebo pod ním – ne o tom druhu, který lze ovládat pomocí sady úchytů svěráku nebo vytahovačů čepů. Tyto situace jsou docela přímočaré, zatímco ty, na které se zde soustředím, jsou trochu specializovanější.

Vše, co budete potřebovat k odstranění zlomeného šroubu

Než se do toho pustíme, měli byste vědět, že máte možnost svěřit demontáž šroubů profesionálovi, pokud vám to nevyhovuje. Je také důležité poznamenat, že vás může čekat více než pouhé odstranění zlomeného šroubu. Máme zde co do činění s auty, a to znamená, že ne vždy máte k dispozici prostor, který potřebujete k provedení práce. Možná budete muset odstranit příslušný díl, abyste získali přístup ke šroubu, který potřebujete vytáhnout. Budete si muset udělat domácí úkol, abyste zjistili, co to všechno znamená pro vaši konkrétní situaci.

Pokud jde o odstranění samotného zlomeného šroubu, budete k dokončení této práce potřebovat několik speciálních nástrojů. Pokrýváme tři různé metody, z nichž každá se opírá o jiné nástroje a trasa, kterou se vydáte, je do značné míry určena tím, co máte po ruce.

Bezpečnost především
Nástroje a díly

Jak odstranit zlomený šroub

Dobře. Postavme se tvým nočním můrám. Odstranění zlomeného šroubu není tak špatné. Opět platí, že správný přístup závisí na přesné situaci, ve které se nacházíte, ale tři základní techniky níže by měly zahrnovat případy.

Jednoznačně nejoblíbenější a nejúčinnější metodou je použití šroubového extraktoru. Spousta lidí vám řekne, že je to plýtvání, ale fungují, pokud si uděláte čas a uděláte přípravné práce správným způsobem.

Pokud z povrchu vyčnívá malý kousek šroubu, opatrně jej zbruste naplocho. Vznikne tak rovný povrch, se kterým se lépe pracuje.

  • Čistící šroub s větším vrtákem (volitelné)

Pokud je šroub zlomený pod povrchem obrobku a má zubatý okraj, lze jej vyčistit vrtákem. Použití vrtáku, který běží naproti závitu, může pomoci jej uvolnit a dokonce vás může ušetřit od nutnosti následovat další kroky.

  • Označte střed pomocí středového razníku

Pečlivě označte střed šroubu razníkem. To zabraňuje tomu, aby se vrták při spuštění vrtačky pohyboval. Udělejte si s tím čas, protože klíčem k úspěchu je zajistit, aby byl otvor dokonale vycentrován a dostatečně hluboký, aby nástroj fungoval.

Malým vrtákem vyvrtejte do středu drnu, který zůstal po razidle. Nevrtejte celý šroub, jen dostatečně hluboko, aby se ho mohl zachytit vytahovač šroubů.

  • Postupně pracujte na požadovanou velikost vrtáku

Určete, jakou velikost vrtáku je potřeba pro vytahovač šroubů, který si úloha vyžaduje. Pokračujte ve vrtání otvoru, dokud nedosáhnete potřebné velikosti vrtáku.

Pomocí kladiva zaklepejte vytahovač šroubů na místo. Není nutné jej plně vkládat, protože se pouze pokoušíte jej spustit.

Umístěte nastavitelný klíč na konec vytahováku šroubů a otočte jej na místo a zároveň zatlačte vytahovač do šroubu. Ty používají reverzní vzor závitu. Utahování vytahovače tlačí šroub v opačném směru závitů, případně jej uvolní. Pro usnadnění vytahování můžete použít hořák a zahřát vnitřní závity kolem šroubu.

Vytvořte si vlastní oříškový přístup

Alternativním řešením je přivařit matici na zlomený šroub. Tím se šroub v podstatě znovu vytvoří, takže jej můžete odstranit pomocí klíče, stejně jako normálně.

Potřebujeme udělat dobrý, pevný svar a vy potřebujete dobrý, čistý kov, abyste toho dosáhli. Začněte očištěním šroubu drátěným kartáčem nebo drátěným kotoučem.

  • Připevněte podložku na šroub

Vezměte podložku s otvorem, aby odpovídala průměru zlomeného šroubu a dokonale jej vycentrujte. Připevněte jej na místo svářečkou.

Vezměte matici s velikostí závitu, která odpovídá šroubu, a vycentrujte ji přes šroub a podložku. Opatrně vyplňte střed svarem.

Jakmile má svar minutu na vychladnutí, jednoduše nasaďte klíč na matici a uvolněte ji, jako by bylo vše normální.

Technika „Jediná cesta ven je skrz“.

Tato poslední metoda mě nedávno dostala ze špatného místa, když jsem ulomil šroub v novém setrvačníku pro můj 440 V8. V případě, že máte co do činění se slepou dírou, můžete použít rotační nástroj s některými levnými karbidovými bity a plochým šroubovákem pro protažení šroubu na druhou stranu. To lze také použít k vytažení šroubu ze slepého otvoru.

Toto je velmi riskantní, protože můžete snadno poškodit závity, pokud se šroub zlomí pod povrchem. Použití vrtáku k vyčištění horní části šroubu je nezbytné pro minimalizaci tohoto rizika.

  • Vytvořte slot s Dremelem

Vezměte malý karbidový bit a vytvořte štěrbinu ve středu zlomeného šroubu. Opět buďte velmi opatrní, abyste se nedotkli vnitřních závitů otvoru pro šroub. Díra musí být dostatečně hluboká, aby se šroubovák skutečně zachytil a nevypadl. Nepospíchej.

  • K projetí použijte plochý šroubovák a klíč

Vložte šroubovák a otočte šroubem dovnitř nebo ven z otvoru. Nejlepší je použít šroubovák se čtyřhrannou stopkou nebo nějakým druhem šestihranu, který vám umožní použít extra krouticí moment k jeho uvolnění.

Video o odstraňování zlomených šroubů

Při odstraňování zlomených šroubů je třeba vzít v úvahu mnoho proměnných. Dost na to, aby se vám zatočila hlava, opravdu. Nejen to, ale tolik se toho můžete naučit jen tím, že si o tom přečtete. Proto jsem přiložil toto video. Zahrnuje různé techniky snadno stravitelných kousnutí, které vám pomohou lépe pochopit, jak se vypořádat s zlomenými šrouby v mnoha různých situacích.

Časté dotazy k odstranění zlomeného šroubu

Otázka: Můžete vyvrtat zlomený šroub?

A: Můžete se rozhodnout vyvrtat zlomený šroub. Pokud budete opatrní, možná se vám podaří vyvrtat jej tak velký, abyste snadno vylomili úlomky šroubu, než narazíte na závit. To však téměř vždy vede k opravě závitu nebo zvětšení otvoru pro přijetí většího šroubu.

Otázka: Kolik stojí odstranění zlomeného šroubu?

A: Může být prakticky zdarma, pokud máte vše pro to, abyste práci udělali po ruce a provedli práci sami. V opačném případě si můžete zaplatit profesionála, aby to udělal. Profesionální odstranění šroubů může stát od 50 do několika set dolarů.

Otázka: Jaký je nejlepší vrták pro odstranění zlomeného šroubu?

A: Kobaltové nebo HSS bity jsou vaše nejlepší sázka. Mohou být drahé, ale věřte mi, v této situaci na sebe zaplatí.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com