ZAČLENO | Diesel vyměněný F-350







Blue Crew jede na naftu

Mnozí možná nevěděli, že Ford vyráběl Crew Cabs v 70. letech. A ano, víme, že se jedná o (mnohem) většího bratra F-100, ale tato F-350 proměněná dieselem je prostě příliš cool na to, abychom ji neprozkoumali podrobněji! Colton Dana je řemeslným malířem automobilů a v 17 letech narazil na svůj první nákladní vůz Ford Crew Cab a okamžitě se do něj zamiloval.

Skvost z F-350 z roku 2000 a sedadla z F-150 z roku 2008 – tato stará škola nabízí spoustu nových školních triků!

„Nikdy jsem nevěděl, že Ford vyrobil tuto kabinu pro posádku, dokud mi nebylo 17,“ říká Colton. „Vždy se mi líbily starší karosářské styly Fordu, ale představoval jsem si jen typický pouliční náklaďák s krátkou kabinou. Když jsem zjistil, že Ford vyrobil náklaďák ve stylu karoserie ze 70. let v kabině pro posádku, prostě jsem ho musel mít, ale nechtěl jsem typický zrestaurovaný klasický náklaďák. Chtěl jsem moderní diesel, který vypadá staře, ale má všechny moderní výkony a schopnosti dieselu.“

Colton se tedy místo denního snění o této skvělé dieselové kaši pustil do reality. Asi před pěti lety Colton narazil na náklaďák, který měl začít toto úžasné dobrodružství. Sedělo to v mechanické dílně schované v zadním rohu. Colton brzy zjistil, že jde o zapomenutý projektový náklaďák, který už seděl na rámu F-350 z roku 2000, měl naftový motor 7.3, automatickou převodovku 4r100 a byl s pohonem 4 kol. Podvozek měl najeto pouze 117 000 mil, ale vůz nebyl ani zdaleka v jízdním stavu a neměl žádný interiér. Kapuci držel stahovací pásek a postel se na rámu potácela sem a tam. Coltonovy první myšlenky byly okamžitě: „Potřebuji tohle auto!“ ale neměl v tu chvíli hotovost na koupi náklaďáku. O rok později bedlivě hlídal a majitel kabiny pro posádku z roku ’77 měl vůz stále na prodej. Colton byl na lepším místě pro vyjednávání a brzy byla uzavřena dohoda.

2000 F-350 7,3L diesel byl hlavní motivací za tímto šílenstvím
mash-up.

Pro dokončení tohoto náklaďáku Colton koupil čtyři další náklaďáky se čtyřletou prací.

Samozřejmě, že věci nikdy nejdou tak rychle nebo tak hladce, jak si představujeme v našich hlavách, ale čtyřletá stavba musela být provedena ve volném čase Coltona a sešlo se to docela dobře. První věc, kterou bylo třeba vyřešit, aby se Crew zprovoznila, bylo vybudování nové základní podpory. Předchozí majitel právě přivařil chladič přímo k rámu a horní podpěře jádra. Byla to výzva sestavit základní podpěru pro umístění chladiče, mezichladiče, kondenzátoru a chladiče převodovky pro nákladní automobil, který byl původně dodáván pouze s chladičem. Jak si dokážete představit, bylo to těsné, ale po kompletní přestavbě vnitřních blatníků a úpravě mřížky chladiče a kompletní přestavbě podpory jádra se Coltonovi podařilo uvést vše do správného chodu.

Druhým velkým zádrhelem bylo, že rozvor náklaďáku byl o 3 palce příliš dlouhý, takže zadní kola nebyla vystředěná v podběhech. Předchozí pokus o zkrácení rámu dlouhého nákladního vozu byl proveden na špatném místě, takže jim došel prostor pro správné zkrácení rámu. Řešením bylo koupit další rámovou sekci, a tak Colton našel krátkou postel s rámem F-350 a koupil zadní rámovou sekci. Hned po řádném zkrácení rámu se vše začalo skládat mnohem snadněji. Plynová nádrž byla přišroubována, jako by to bylo na nákladním 2000 F-350. A postel z roku 1977 téměř zapadla na místo. Jediné potřebné úpravy byly zkrácení brzdového potrubí, palivového potrubí a hnacího potrubí.

Další nepořádek, který bylo třeba řešit, byl interiér a elektronika. Při pohledu na „dodatečně namontovanou“ palubní desku náklaďáku a hromady elektroinstalace nacpané pod ní – úkol uspořádat změť kabeláže a zajistit, aby vše správně fungovalo, se zdál téměř nemožný. Vzhledem k tomu, že kabelový svazek je z nákladního auta z roku 2000, je tam spousta kabeláže, dva počítače, dvě masivní pojistkové skříně, které bylo potřeba všechno zorganizovat a schovat. Řešením bylo umístit palubní desku 2000 F-350 do kabiny kamionu z roku 77. Pomlčka, která byla asi 2 palce příliš široká, vyžadovala hodně ořezávání a řezání, aby to vypadalo, že tam má být. Počítače a pojistkové skříňky jsou nyní přišroubovány na správná místa a vypadají elegantně a uklizeně a vůz má nyní volant F-350 2000, který se naklání, má funkční měřidla, tempomat, který funguje, rádio, Bluetooth a A/ C ovládání. Vše na přístrojové desce nyní funguje a je funkční. V tomto okamžiku byl vůz připraven ke spuštění, jízdě a jízdě.

Jakmile se vše vrátilo do funkčního mechanického stavu, přišel čas na kosmetiku. Byly vyrobeny nové úchyty kabiny a panely karoserie byly vyrovnány a zarovnány zepředu dozadu. Karoserie byla opískována a začalo se s karosérií. Když se věci daly dohromady a vše se urovnalo, Colton položil Ford Grabber modrý s matně černým lemováním. Aby přidal na modernizovaném vzhledu, vyrobil vlastní nárazníky z 3/16-palcové oceli, aby krásně spojily nový rám a starou karoserii tím, že skryly větší rám 350.

Colton se po nastěhování do náklaďáku aktualizoval tak, aby poháněl kapitánská sedadla z roku 2008 F-150 do kamionu pro pohodlí a pohodlí. Přední sedadla jsou elektricky nastavitelná v poměru 40-20-40 a zadní sedadla jsou přední sklopná v poměru 30-70. Zdálo se, že sedadla F-150 přesně pasují do náklaďáku a Colton je nechal obnovit černou kůží a modrým prošíváním od Katzkina a čalouněním Top Notch. Kabina kamionu z roku 1977 nebyla nikdy vyrobena tak, aby měla elektricky ovládaná okna nebo zámky, ale se všemi nově získanými moderními vymoženostmi to bylo nyní nutností.

Pro dokončení tohoto náklaďáku Colton koupil čtyři další náklaďáky se čtyřletou prací. Většina náklaďáků byly bourané náklaďáky a bylo levnější koupit náklaďák, vzít díly, které potřeboval, a pak náklaďák prodat do šrotu, než koupit díly rovnou. Se čtyřmi náklaďáky, čtyřmi roky a 90 procenty práce vykonávané výhradně Coltonovými nocemi a víkendy bylo HODNĚ práce vykonáno v domácí garáži, takže to dokazuje, nikdy se nenechte svým „okolím“ omezovat na cokoli. můžete dosáhnout, když se na něco skutečně zaměříte. Colton chtěl náklaďák, který by dokázal všechno, co jeho tátova F-350 7.3 diesel z roku 2000, ale dělal to stylově. Chtěl nový náklaďák, který by vypadal staře a s trpělivou vytrvalostí Colton dokázal tento sen splnit!

TECHNICKÉ SPECIFIKACE

Colton Dana

1977 Ford F-350 Crew Cab
Mesa, Arizona

Pohon/výkon

  • 7,3l Ford výměna za 4R100 trans
  • Vlastní 3,5palcový výfuk se 4palcovým bočním zadním výstupem
  • 3,73 převodů

Podvozek/ Odpružení

  • Rám Ford F-350 z roku 2000 zkrácen na 6 palců
  • Kompletní podvozek Ford F-350 z roku 2000, motor, převodovka, náprava, rozvody, výměna brzd
  • Bilstein šokuje všechny čtyři rohy
  • Hydroboost brzdy s kotouči vpředu i vzadu
  • Vlastní hnací ústrojí

Kola/pneumatiky

  • 16palcový Pro Comps
  • 315/75/16 BFG všechny terény

Tělo/barva

  • Demontovány tovární nárazníky
  • Ručně vyráběné nárazníky s vlastní světelnou lištou naroubovanou vpředu
  • Majitel natřen pravou barvou Ford Grabber Blue
  • OEM exteriér s mřížkou, klikami, odznaky atd., černý lak

Interiér/Stereo

  • 2008 F-150 elektricky ovládaná sedadla s kůží Katzkin
  • 2000 F-350 dash, volant, měřidla, tempomat
  • Dvojitá dotyková obrazovka Pioneer
  • Elektrické zámky, okna, sedadla atd.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com


Zdroj: cktruckmag.com