Masivní zážitek z rally se setkává s uspokojivým Simem






EA Sports WRC se blíží a já jsem měl tu čest věnovat jeho finální verzi několik hodin před vydáním rally sim 3. listopadu. Už jsme vyzkoušeli ranou verzi hry, která byla mírně chybná, ale extrémně slibná, a nyní nový projekt zaměřený na rallye od Codemasters dostává šanci na velkou ligu.

Nazval jsem ranou verzi hry Dirt Rally 3.0 pod jiným názvem a to platí i ve finální verzi. Ale to, čím se toto nové vydání skutečně liší od ostatních rally titulů Codemasters, jsou detaily v hratelnosti. K dispozici je zcela nový kariérní režim zaměřený na to, aby byl váš záhadný miliardář „Max“ spokojený s chytrým rozpočtem a dobrým řízením. To zahrnuje systém výroby automobilů, kde si můžete vybrat motory, převodovky, odpružení, sedadla, volanty a panely karoserie, abyste maximalizovali výkon a minimalizovali náklady, stejně jako řadu akcí, které jsou navrženy tak, aby napodobovaly skutečný den – den profesionálního řidiče.

Takže ano, všichni víme EA Sports WRC jezdí dobře. Ale hraje to dobře?

Základní cena (podle testování) 49,99 $
Datum vydání 3. listopadu 2023
Platformy PC | Xbox Series X|S | PlayStation 5
Auta 78
stopy 18 míst, 204 scén
Rychlé převzetí Od té doby nejlepší naděje žánru rally sim Rallye Richarda Burnsea co Dirt Rally franšíza měla být vždy.

Budování kariéry

Středobodem nového WRC Hra je přepracovaný režim kariéry, který se snaží spojit týmové vlastnictví a řízení. Úspěšná kariéra má několik pohyblivých částí a začíná to výběrem auta a série.

Od začátku si můžete vybrat kteroukoli ze tří tříd vozů: WRC Rally1, WRC Rally2 a Junior WRC. Z vozů si můžete vybrat, zda začnete s předem vyrobeným strojem ze skutečného světa, nebo se rozhodnete postavit si své vlastní auto s výběrem dílů. To není jako Potřeba rychlosti nebo Forza Motorsport kde určité díly zvyšují výkon nebo snižují hmotnost, ale spíše komponenty, které vyberete, určují spolehlivost a servisní náklady. Tím se dostáváme k dalšímu velkému bodu kariérního režimu: rozpočtování.

OK, nepropadejte panice; WRC není najednou účetní simulátor. Rozpočtový systém je přítomen, ale není příliš trestuhodný a naštěstí velmi snadno ovladatelný. Soustředí se na to, aby byl záhadný miliardář spokojený s vašimi zvyky a výkonem, a to vše je vizualizováno pruhem, který přechází od Angry po Ecstatic. Je zřejmé, že cílem je udržet svého vládce šťastným a existují různé způsoby, jak toho dosáhnout. Splnění jednoduchých rozpočtových cílů stačí pouze k udržení vztahu. Dobré výkony v soutěžích a plnění takzvaných „pohostinských“ výzev vám pomohou podpořit váš případ.

Struktura kariéry se pohybuje kolem týdnů a rozpočet do značné míry závisí na vašem výběru autodílů a členů týmu, z nichž každý pravidelně spotřebuje určité množství kreditů. Zde se formuje linearita hry, kdy hráč může každý týden udělat pouze jeden úkol. Tyto úkoly zahrnují soutěžní akce a pozvánky, které vám umožní řídit historické vozy WRC, ale může být lepší strávit odpočinkem stávající posádky a najmutím nové posádky. Vstup na akce nestojí peníze, ale případné škody se odečítají z vašeho rozpočtu.

Svou kariéru jsem začal s vozem WRC vyrobeným na zakázku, který jsem pokřtil Homer WRC GT-R Rally1 Edition. Funkce vozidla vyrobeného na zakázku je skvělá, ale nezdá se, že by měla velký vliv na hratelnost. Pokud si vyberete slušné díly (ne příliš levné, ne příliš drahé), budete v pořádku. K dispozici je také editor livrejí, díky kterému je cvičení z velké části o personalizaci. Co je ale nanejvýš cool, je možnost vybrat si umístění motoru, což dělá kolosální rozdíl v tom, jak auto jezdí. Můj podomácku vyrobený Homer GT-R Rally1 má motor uprostřed, díky čemuž se dychtivě otáčí a je nestabilní. Vozy s motorem vzadu umocňují tento charakter, ale přidávají trakci, zatímco motor vpředu se ovládá nejvíce jako tradiční rallyová auta.

Odtud postupujete podle ročních období a můžete jet, jak dlouho chcete. Je to hodně podobné F1 franšízy v tomto ohledu a umožňuje spoustu šílenství v pozdních hrách. Zpočátku je to trochu neohrabané a matoucí a konzistentní události pro vámi vybranou třídu aut jsou podivně řídké, ale je to celkově slušný pokus, jak udělat režim kariéry zajímavějším, než jen jít na rally a vyhrát. A pokud kariéra není vaše taška, je pro vás víc jinde.

Duch rallye

Existuje šest dalších herních režimů, které můžete vyzkoušet, pokud nemáte chuť uklidnit stínového miliardáře. Existují klasické režimy, jako je Championship, Time Trial, Multiplayer a Quick Play, ale v nich a kolem nich je několik nových režimů. Jedním z nich je Gran Turismo licenční škola Rally School, která vás naučí vše, co potřebujete vědět o řízení WRC. Další je Moments, kde vás hra vyzývá, abyste znovu vytvořili ikonické momenty z historie rallye. Pak jsou tu kluby, ligy řízené hráči, které jsem před touto recenzí nemohl ochutnat.

V rámci Championship je nový režim nazvaný Regularity Rally, což je forma rally, která je o dosažení průměrné rychlosti a času spíše než o co nejrychlejší jízdě. Spolu s tím je k dispozici 18 míst, 204 rychlostních zkoušek a 78 vozů, ze kterých si můžete vybrat pro kterýkoli z režimů. Stačí říci, že existuje mnoho způsobů, jak oloupat zpět hratelnost WRC.

Kličkování hrou je za odměnu a v příkrém rozporu se strohým kariérním režimem. Můžete si vybrat téměř jakoukoli rally fantasy, od Subaru Impreza WRC z roku 1998 Colina McRae až po Audi Quattro skupiny B Waltera Röhrla. Existuje však téma, že vozy nižší třídy jsou mnohem zábavnější a přirozenější na řízení. Pilotování Rally1 GR Yaris mi připadá jako příliš rychlý posun vpřed, kde je jednodušší vůz NR4 nebo Junior Rally organickejší a uvolněnější. Vozy WRC mají pocit, že porušují fyzikální zákony, což může být ve skutečnosti přesné, pokud sledujete moderní paluby WRC.

Ale zopakuji přesně to, co jsem řekl v našem náhledu: Hra je skutečně neuvěřitelná na řízení. Není to úplný simulátor, ale dokonale vyvažuje simulaci a ponoření. Sílová zpětná vazba je u většiny vozů vynikající a oproti tomu jde o krokové zlepšení Dirt Rally 2.0. Nyní je zde mnohem více organické tíhy a setrvačnosti a více samostředící síly, která pomáhá komunikovat skluzy přesněji. Ano, ten zvláštní pocit beztíže Codemasters tu je, ale spíše slouží k zážitku, než aby se cítil trapně.

Hratelnost vyniká sypkými povrchy, zatímco model asfaltu potřebuje zapracovat. Řecký hustý štěrk mi při silné zpětné vazbě pod konečky prstů křupe, zatímco švédské zasněžené, zledovatělé povrchy odlehčují řízení a umožňují dlouhé, jemné skluzy. Tarmac však působí pružně a zvláštně a pokles přilnavosti je příliš výrazný, což ztěžuje posuzování rychlostí v zatáčkách a tempa. Některé snímky lze příliš snadno uložit, zatímco jiné, jemnější snímky vedou k neopravitelnému otáčení. Asfalt vyžaduje dokonalost, a i když je to obtížné, je také vzrušující dostat se správně.

Ale problémy s grafikou, které jsem zažil na svém poměrně výkonném PC (GPU RTX 3080, CPU Ryzen 7) během náhledu, stále existovaly v plné verzi. Když se fáze dostaly do malých vesnic, snímková frekvence v mých doporučených nastaveních Ultra klesla pod 20 snímků za sekundu. Někdy, když jedete lehce mimo trať, hra se na půl sekundy nebo více zadrhne. Snížení kvality na Střední to většinou vyřešilo, ale pak hra vypadala hrozně. Vysoká grafika je místo, kde jsem přistál, kde jsem se stále potýkal s vypadáváním snímků, ale mohl jsem hrát hru. Hra vypadá dobře, ale není dost dobrá, aby zaručovala tak špatný výkon. Doufejme, že Codemasters tyto nedostatky brzy pro PC publikum vyřeší.

Nová éra rally her

Ponoření je číslo jedna pro EA Sports WRC. Ale neobětuje fyziku, pocit nebo realismus kvůli tomu. Rallye etapy jsou zrádné, úzké a věrné skutečnosti. Auta jsou rychlá, každé má jiný styl a všechny vyžadují odvahu k rychlé jízdě. Nejprve Codemasters WRC titul nesmí sesadit Rallye Richarda Burnse jako dokonalá off-roadová simulace, na které stále lpí jistá podskupina starých sim závodníků – a upřímně řečeno, nejsem si jistý, že by něco mohlo. Ale jako rally hranic jiného se toho nedotýká.

Výsledkem je jeden z nejzábavnějších singleplayerových závodníků, jaké jsem za dlouhou dobu hrál. Jsem ten typ člověka, na který se práší Forza Motorsport 2 a Need for Speed: Porsche Unleashed na línou neděli, takže EA Sports WRC je na současnou dobu opravdu neobvyklá hra. Zdá se, že je většinou kompletní, navzdory některým problémům s snímkovou frekvencí, a má spoustu hodnoty za 49,99 $. Fanoušci rally čekali dlouho na a WRC hru takhle. Je to skutečně skutečný obchod.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com