Ducati právě vyrobila nejvýkonnější jednoválcový motor na světě






Staviteli motocyklů Ducati není nic cizího ve stavbě působivých strojů a jeho nejnovější výtvor není nic neuvěřitelného. Italská společnost právě vytvořila nejvýkonnější jednoválcový motor na světě, a to jedinečným způsobem. Rekordní čtyřventilový agregát o objemu 659 ccm nemá žádné konvenční ventilové pružiny, ale přesto dokáže se standardním výfukem vytočit výkon 77,5 koňských sil při 9 750 otáčkách za minutu. Toto číslo pak dosahuje až 85 koní se závodním výfukem.

Nazývá se Superquadro Mono a jeho otáčky dosahují 10 250 otáček za minutu, což z něj podle Ducati dělá nejotáčkový jednoválcový motor, který se v současnosti vyrábí. Je odvozen od většího dvouválce 1299cc Panigale a sdílí s ním několik důležitých částí, jako je píst, ventily a konstrukce spalovací komory.

Vysoké otáčky jsou umožněny několika klíčovými aspekty designu. Prvním je extrémní poměr vrtání a zdvihu. Průměr pístu je 116 mm, zatímco zdvih klikové hřídele je pouze 62,4 mm, tedy asi 2,5 palce. Tím druhým je „desmodromický“ ventilový rozvod, který je nesmírně zajímavý.

Ducati je jediným zbývajícím velkým výrobcem, který používá systém desmodromických ventilů, který má vačkový lalok nejen k otevírání ventilů jako u běžného motoru, ale také k jejich zavírání. Může to znít zmateně, ale pokouší se vyřešit klíčový problém vysokootáčkových motorů: plovák ventilů. Dříve, než metalurgie pokročila tam, kde je dnes, byl plovák ventilů při vysokých otáčkách omezujícím faktorem výkonu motoru. Tehdejší pružiny buď nedokázaly zavřít ventily dostatečně rychle, nebo vysoký tlak pružin vedl k předčasnému opotřebení motoru. Řešení, se kterým přišlo několik firem, většinou pro závodění, bylo začlenit další lalok na vačkové hřídeli pro uzavření ventilu a také konvenční pro jeho otevření. Tímto způsobem by byl ventil nuceně uzavřen a otravné pružiny byly zbytečné.

Teoreticky nejsou potřeba žádné pružiny, ale v praxi jich Ducati stále pár udržuje. Existují pouze proto, aby udržely ventily zavřené v klidu, nikoli je aktivně uzavíraly. To snižuje opotřebení systému, což je hlavní důvod, proč ventily Desmodromic nikdy opravdu chytil se. Italská společnost tvrdí, že na to dokonce přišla. Výměna oleje se provádí každých 9 000 mil s kontrolami ventilové vůle každých 18 000.

Dva vyvažovací hřídele zajišťují, že vibrace při tak vysokých otáčkách motoru jsou rovněž udržovány pod kontrolou. Mezi další zajímavé detaily patří několik hořčíkových komponentů, včetně alternátoru, spojky a krytů hlavy. Masivní sací ventily o průměru 46,8 mm jsou také vyrobeny z titanu, i když navzdory všemu tomuto lehkému kovu přišroubovanému k motoru nebyla specifikována žádná hmotnost.

Celkově vzato je Superquadro Mono připomínkou toho, proč milujeme vnitřní spalování. V éře elektrifikace už automobilky neinvestují tuny peněz do výroby nových vysokootáčkových motorů s přirozeným sáním. Motocykly jsou jiné, jistě, ale to vše nám připomíná, jak působivý, zajímavý a vzrušující může být čistý ICE stroj, který se dostal až na své limity.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com