Stellantis-UAW Strike Talks by mohly znovu otevřít továrnu na výrobu zavřených Jeepů jako továrnu na baterie EV






Začátkem týdne odborový svaz United Auto Workers (UAW) a Ford uzavřely historickou pracovní dohodu, která zaměstnancům mimo jiné přinesla zvýšení mezd, příspěvky na životní náklady a zlepšení odchodu do důchodu. Je to dohoda, která nyní funguje jako šablona pro Stellantis i GM. První z nich nyní dosáhla předběžné dohody s UAW, což také umožní znovu otevřít závod Belvidere v Illinois.

V únoru Stellantis oznámil, že zastavuje svůj montážní závod v Belvidere a zároveň investuje 155 milionů dolarů do továrny na elektrická vozidla v Indianě. Po stávce UAW a následné nové dohodě se však továrna v Belvidere nejen znovu otevírá, ale společnost Stellantis přidá novou továrnu na baterie pro elektrická vozidla.

„Díky síle našeho Stand Up Strike jsme zachránili Belvidere,“ řekl viceprezident UAW Rich Boyer.

Když Stellantis zavřela továrnu v Belvidere, bylo s tím spojeno 1 200 pracovních míst UAW. Tato pracovní místa se nyní vracejí a podle UAW přibudou tisíce dalších.

„Znovu jsme dosáhli toho, co nám před několika týdny bylo řečeno, že je nemožné,“ řekl prezident UAW Shawn Fain. „Při těchto jednáních chtěla společnost zrušit 5 000 pracovních míst v celé Stellantis. Naše Stand Up Strike tuto rovnici změnila. Nejenže jsme těch 5 000 pracovních míst neztratili, ale úplně jsme to otočili. Do konce této dohody Stellantis přidá 5 000 pracovních míst. Skutečně zachraňujeme americký sen.“

Illinois State Rep. Dave Vella vyjádřil, jak velká dohoda je pro to, aby se závod Belvidere vrátil. „Pokud se to vrátí, a já opravdu věřím, že ano, bude to transformační pro celý region. Pokud přijdou s továrnou na baterie, je to pravděpodobně 2 000 až 3 000 pracovních míst. To nejsou ani díly a další práce. Pro tuto oblast je to monumentální změna,“ řekl per Automobilové novinky.

Smlouva Stellantis je podobná dohodě Fordu v tom, že nabízí 25% zvýšení základní mzdy, obnovuje výhody ztracené během Velké recese a lepší důchodové výhody pro budoucí i současné důchodce. O tom, zda dohodu pošle svým členům k ratifikaci, bude svaz hlasovat 2. listopadu.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com