Akio Toyoda říká, že zpomalení poptávky po EV dokazuje, že měl celou dobu pravdu






Toyota byla jedním z pomalejších osvojitelů elektrických vozidel, protože sledovala, jak se zbytek průmyslu snaží investovat do nich miliardy dolarů. Namísto toho, aby skočila přímo do elektromobilů, automobilka nadále stejně investovala do hybridních a dokonce vodíkových technologií, protože se domnívá, že existuje několik způsobů, jak snížit celkové emise. A se zpomalením prodeje elektromobilů v roce 2023, klesající poptávkou a potenciálním růstem úrokových sazeb začínají ostatní automobilky chápat, co Toyota léta říká.

„Existuje mnoho způsobů, jak vylézt na horu, která dosahuje uhlíkové neutrality,“ řekl nedávno novinářům na Japan Mobility Show bývalý generální ředitel Toyoty, nyní předseda představenstva Akio Toyoda. Wall Street Journal.

Elektromobily jsou již nyní dražší než jejich benzinové nebo hybridní protějšky. Spojte vyšší náklady s dojezdem a překážkami nabíjení, to vše tváří v tvář hrozící globální recesi a zákazníci ztratili část zájmu o čistě elektrická vozidla.

„Poptávka po elektromobilech v příštím roce by mohla být nižší, než se očekávalo,“ řekl Lee Chang-sil, finanční ředitel dodavatele baterií LG Energy Solutions. Reuters.

GM, který masivně investoval do své platformy elektromobilů Ultium, nedávno snížil svůj cíl prodeje 400 000 EV do roku 2024 ve snaze vyvinout ziskovější elektromobily. „Podnikáme okamžité kroky ke zvýšení ziskovosti našeho portfolia EV a přizpůsobíme se zpomalování krátkodobého růstu,“ řekla nedávno generální ředitelka GM Mary Barra.

GM a Honda se také nedávno rozhodly jít svou cestou v oblasti cenově dostupných EV poté, co před více než rokem oznámily vývojové partnerství.

Mezitím Toyota nikdy nepolevila ve své důvěře v hybridy, jak plug-in, tak jiné. Jack Hollis, šéf severoamerického prodeje společnosti, nedávno poznamenal, že poptávka po hybridech této značky je „kuřácká“. To však neznamená, že Toyota úplně opouští investice do EV. Tento týden na Japan Mobility Show odhalila dva koncepty elektromobilů, včetně duchovního nástupce MR2, a nedávno představila koncepty elektrického Land Cruiseru a kompaktního elektrického pickupu. Toyota tedy stále hodně investuje do elektromobilů; jen také věří, že elektromobily jsou součástí odpovědi na uhlíkově neutrální budoucnost. Zatím se zdá, že to trh nese.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com