Porsche Taycan 2024 – Exteriér, konfigurace, konkurenti







Porsche Taycan je elektrický sportovní vůz, který kombinuje výkon Porsche s účinností elektrické energie. Jde o první plně elektrické vozidlo od kultovní německé automobilky. Taycan je k dispozici ve dvou verzích: Taycan 4S a Taycan Turbo. 4S je základní model a Turbo je výkonnější verze. Taycan je elegantní a stylové vozidlo s dojezdem až 300 mil na jedno nabití a zrychlením z 0-60 mph za pouhých 3,5 sekundy. Porsche Taycan 2024 – všechny vlastnosti tohoto vozu v našem článku.

Vzhled

Porsche Taycan je elegantní a stylové auto s nízkým zavěšeným profilem, elegantními liniemi a sportovním vzhledem. Mezi jeho vnější prvky patří široký postoj, LED světlomety a panoramatická skleněná střecha. Vzhled Taycanu je vyroben z lehkých materiálů, jako je hliník a uhlíková vlákna, díky čemuž je výkonný a účinný. Vyznačuje se také aerodynamickým designem pro snížení odporu a zlepšení výkonu. Taycan má také působivý výběr barev a povrchových úprav exteriéru, včetně černé Jet, bílé Carrara a modré Miami, což umožňuje řidičům přizpůsobit si vůz podle vlastního vkusu. Porsche Taycan 2024 – všechny informace o tomto voze zde!

Motor

Porsche Taycan je poháněno dvoumotorovým elektrickým hnacím ústrojím, které produkuje výkon až 750 koní a točivý moment 774 lb-ft. Je také vybaven rekuperačním brzdovým systémem, který pomáhá prodloužit dojezd baterie. Taycan je také vybaven dvourychlostní převodovkou, která umožňuje přeřadit na vyšší rychlostní stupeň pro rychlejší akceleraci. Má také nastavitelné vzduchové odpružení pro hladkou jízdu. Taycan má dojezd až 301 mil na jedno nabití, což z něj dělá jeden z elektromobilů s nejdelším dojezdem na trhu. Má také maximální rychlost 162 mph, což z něj dělá jeden z nejrychlejších dostupných elektromobilů. Porsche Taycan 2024 – níže najdete všechny konkurenty tohoto modelu auta.

Interiér

Porsche Taycan má luxusní interiér s koženým čalouněním, vyhřívaná a ventilovaná sedadla a digitální přístrojový štít. Má také velký dotykový informační systém s Apple CarPlay a Android Auto. Taycan má také řadu asistenčních funkcí pro řidiče, včetně asistenta pro udržení v jízdním pruhu, adaptivního tempomatu a automatického nouzového brzdění. Má také 360stupňový kamerový systém, který pomáhá řidičům parkovat a manévrovat ve stísněných prostorech. Taycan má také celou řadu komfortních a komfortních funkcí, včetně bezdrátové nabíjecí podložky, elektricky nastavitelného sloupku řízení a dvouzónové klimatizace se samostatným nastavením teploty pro řidiče a spolujezdce.

Cena

Porsche Taycan má počáteční cenu 81 250 USD za základní model. Modely vyšší třídy, jako je Turbo S, začínají na 185 000 USD. Taycan je také k dispozici v různých úrovních výbavy, což umožňuje řidičům přizpůsobit si svůj vůz tak, aby podle jejich vlastního vkusu. Porsche Taycan má také nárok na federální daňový kredit ve výši až 7 500 USD. Kredit může pomoci kompenzovat náklady na auto, takže je dostupnější pro řidiče, kteří hledají luxusní elektrické vozidlo. Porsche Taycan také má různé možnosti financování a leasingu, což řidičům umožňuje najít platební plán, který odpovídá jejich rozpočtu. Řidiči mohou také využít věrnostní program Porsche, který nabízí slevy a další pobídky vracejícím se zákazníkům.

Bezpečnost

Porsche Taycan je vybaveno řadou bezpečnostních prvků, včetně airbagů, zpětné kamery a systému varování před opuštěním jízdního pruhu. Má také systém varování před čelní srážkou a automatické nouzové brzdění, které pomáhá předcházet nehodám. Taycan je také vybaven systémem Porsche Stability Management od Porsche, který pomáhá udržet vůz stabilní a pod kontrolou za všech jízdních podmínek. Má také systém sledování mrtvého úhlu, který pomáhá řidičům detekovat ostatní vozidla v jejich mrtvém úhlu. Taycan má také řadu pokročilých asistenčních funkcí pro řidiče, jako je adaptivní tempomat, asistent udržování v jízdním pruhu a 360stupňový kamerový systém. Tyto funkce pomáhají řidičům zůstat na silnici v bezpečí a pod kontrolou.

Barvy

Porsche Taycan je k dispozici v různých barvách a povrchových úpravách, včetně Jet Black, Carrara White, Miami Blue a Volcano Grey. Má také výběr metalických a matných povrchových úprav, což řidičům umožňuje přizpůsobit si vůz podle vlastního vkusu. Taycan má také výběr barevných paketů exteriéru a interiéru, včetně paketu Sport Design a paketu Executive. Tyto balíčky umožňují řidičům přizpůsobit si svůj vůz jedinečnými barvami a povrchovými úpravami. Taycan má také různé možnosti vnějšího a vnitřního obložení, včetně akcentů z uhlíkových vláken a chromového obložení. Tyto možnosti výbavy umožňují řidičům upravit si vůz podle vlastního vkusu a dát mu jedinečný vzhled.

Výbava

Porsche Taycan je k dispozici v několika různých konfiguracích. 4S může být vybaven buď pohonem zadních nebo všech kol, zatímco Turbo je k dispozici pouze s pohonem všech kol. Taycan také nabízí různé možnosti interiéru a exteriéru, včetně řady barev a materiálů, stejně jako řadu pokročilých asistenčních systémů řidiče. Taycan také nabízí řadu vylepšení výkonu, včetně možnosti zvýšení výkonu, která zvýší výkon vozu na 750 koní.

Rozměry

Porsche Taycan je sedan střední velikosti s délkou 193,6 palce, šířkou 76,3 palce a výškou 54,6 palce. 4S má rozvor 116,2 palce, zatímco Turbo má rozvor 117,4 palce. Taycan má pohotovostní hmotnost 4 604 lb pro 4S a 4 839 lb pro Turbo. Má také koeficient aerodynamického odporu 0,25, což z něj dělá jeden z nejaerodynamičtějších vozů na trhu. Taycan má velkorysou nákladovou kapacitu 15,7 kubických stop, takže je skvělou volbou pro víkendový útěk nebo dlouhou cestu.

Konkurenti

Porsche Taycan je třída sama o sobě, pokud jde o elektromobily. Jeho nejbližšími konkurenty jsou Tesla Model S a Audi E-tron GT. Tesla Model S je ze všech tří nejdostupnější a nabízí dojezd až 402 mil na jedno nabití. Má také zrychlení z 0-60 mph za pouhé 2,3 sekundy. Audi E-tron GT je nejvýkonnější ze všech tří a zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 3,3 sekundy. Má také dojezd až 238 mil na jedno nabití.

Závěry

Porsche Taycan je působivé elektrické sportovní auto, které nabízí dojezd až 300 mil na jedno nabití a zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhé 3,5 sekundy. Je to elegantní a stylové vozidlo, které je k dispozici v několika různých konfiguracích a nabízí řadu možností interiéru a exteriéru. Taycan má také velkorysý nákladový prostor a koeficient aerodynamického odporu 0,25, což z něj dělá jeden z nejaerodynamickejších vozů na trhu.








Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com