Tento Pontiac Grand Prix 1999 s výměnou RWD je DIY GTO s pětirychlostním manuálem






Poslední kupé Pontiac V8 s pohonem zadních kol, GTO, nebylo nikdy tak populární jako klasika, po které bylo pojmenováno. I když je podle všeho brilantní, nyní je to rarita a někdy i drahá. Naštěstí, pokud si nemůžete dovolit GTO, můžete si z Pontiac Grand Prix zjevně vyrobit své vlastní, a pokud si to uděláte sami, stojí to méně než polovinu.

Toto DIY GTO bylo zkonstruováno Tylerem Pitmanem, se kterým jsem naposledy mluvil o jeho prototypu Chevy „Feretta“ postaveného GM s neobvyklým Isuzu V8. Jako syn mistra mechanika se Pitman naučil, jak upravovat s omezeným rozpočtem, procházením vrakovišť a zjišťováním, co se hodí. Před chvílí použil tuto dovednost k sestrojení své první Grand Prix Pontiacu se zadním pohonem, kterou popsal jako „naprostý nepořádek“. Ale rozhodl se přehodnotit koncept a udělat to lépe. Když loni v prosinci Pitman našel Grand Prix 1999 se špatnou převodovkou za 500 dolarů, věděl, že nadešel čas.

Poté, co Pitman ve své době viděl spodek bezpočtu aut, použil vizuální paměť, aby odhadl, které části by mohly fungovat. Začalo to u zadní nápravy, jejíž konstrukce odpružení ztěžovala přechod na jinou nápravu GM. Zjistil, že Ford Mustang poslední generace (S550) bude relativně blízko, a tak si koupil válcovaný 2017 od Copartu, aby ukradl jeho zadní pomocný rám, diferenciál a zavěšení. Upravil je pomocí vlastních držáků a držáků pro pružiny před vyztužením zadní podlahy a kolejnic rámu, aby se ujistil, že se Pontiac nezkroutí.

Vpřed Pitman použil vlastní hnací hřídel k propojení s pětistupňovou manuální převodovkou Aisin AR-5 z Chevy Colorado. Pomocí spojky, kterou koupil od Amazonu, a vlastního adaptéru na zvonek je připevnil na 5,3litrový, celohliníkový V8 z Suburbanu z roku 2009. Nacpat je všechny dovnitř vyžadovalo mnohem více zakázkové práce, od výroby přenosového tunelu až po posunutí firewallu o šest palců dozadu a vytvoření držáků pro všechny nové vnitřnosti. Zvýšené úsilí však znamená, že rozložení hmotnosti Pontiacu je na místě.

Stejně tak jeho schopnost protáčet pneumatiky, protože 5,3litrový Vortec byl upraven levně. Má žhavější vačku, hlavičky eBay a levné turbo a navíc plnohodnotný třípalcový výfuk. Palivování a sání jsou z LS1, přičemž to celé běží na upraveném kabelovém svazku a ECU z Tahoe z roku 2008. Pitman si to samozřejmě vyladil sám. (Chladič je dvouřadá jednotka vyrobená pro Mazdu Miata a hliníková olejová vana je od Amazonu, pokud byste to chtěli vědět.)

Vzhledem k tomu, že byl přemístěn firewall, musel být přepracován interiér pomocí palubní desky, středové konzoly a dveřních karet z Chevroletu Camaro z roku 2016. Sedadla pocházela z Grand Prix GXP 2006, zatímco pedálový box je na podlaze namontovaný třetí stranou, který ovládá hlavní válce Wilwood.

Vědět, co bylo uděláno s tímto jinak ubohým Pontiacem (můžu to říct můj táta), úplně změní pohled na tvar. Namísto toho, aby se jednalo o neuvážené kupé s nadváhou, nyní Grand Prix vypadá, že si zaslouží své jméno a že by ztroskotala na jakémkoli setkání GM na planetě. Dal bych tomu Best In Show za téměř cokoli, co sám GM vyrobil –téměř cokoliv.

Nejlepší ze všeho je, že zatímco uvedení tohoto vozu do provozu může stát desítky tisíc, Pitman říká, že má cenu pod 8 000 dolarů. To zahrnuje auto, motor, všechny náhradní díly a výrobní materiály. Pitman řekl, že chce, aby jeho Pontiac lidem ukázal, že „každý může věřit v sebe, aby něco vytvořil“.

„Jsem ten typ chlapa, který rád vidí ostatní přemýšlet mimo rámec a dělat věci jinak,“ řekl Pitman. „Všechno je možné. Je jen na tobě, abys to dokázal.“

Pitmanova konstrukce je také příkladem toho, jak se kultura automobilových úprav posouvá od aut 80. a 90. let k autům 20. století. Stejně jako Mercedes C320 Sportcoupe vyměněný za AMG V8, který jsem řídil minulý měsíc, jsou oba motory V8 postavené s nízkým rozpočtem, protože jejich tvůrci byli ochotni razit nové cesty. Jak slunce zapadá na Radwoodskou renesanci, další stoupá na autech, která je následovala – a na nových obzorech pro levnou zábavu.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com