Nové BMW M 1000 XR je sportovní kolo s dlouhým dojezdem, které skutečně vypadá pohodlně






Všichni známe vozy BMW M. Jsou to jedny z nejlegendárnějších sportovních strojů, jaké byly kdy vyrobeny, i když moderní věci jsou, laskavě řečeno, polarizační. Ale většina lidí neví, že nyní existují motocykly BMW M. Vlastně tři z nich. A nové BMW M 1000 XR je nejnovější, které spojuje supersport a pohodlí na jednom vysokém kole.

Je to trochu zvláštní motorka v tom, že má postoj téměř jako dobrodružná motorka BMW GS, ale je to sportovní motorka založená na S 1000 XR a S 1000 RR. Využívá 201koňovou 14 600otáčkovou řadovou čtyřku z S 1000 RR, přičemž karoserie a rám se blíží S 1000 XR. BMW také zkrátilo čtvrtý, pátý a šestý rychlostní stupeň a zároveň zkrátilo celkové řazení s větším ozubeným kolem.

Zatímco jeho cílem jako M kolo je být rychlý, má také několik aerodynamických prvků, které zlepšují výkon a zvyšují pohodlí. Křídla v předních bočních panelech pomáhají tvarovat vzduch kolem jezdce a zároveň přidávají přibližně 26 liber přítlaku při rychlosti 136 mph. K dispozici jsou také triky podvozku s adaptivními tlumiči s dálkovou nádrží, většími 12,6palcovými brzdami a obrácenými předními vidlicemi, to vše namontované na hliníkovém mostovém rámu motocyklu. Pokud se rozhodnete pro paket M Competition, karbonová kola nahrazují standardní kovaná hliníková.

Konečně má několik vážných elektronických triků, z nichž nejlepší je Brake Slide Assist. Pokud jste někdy sledovali MotoGP, budete vědět, že jezdci často couvají se svými motocykly do zatáček pomocí zadních brzd a jemně posouvají motorku. Podobně jako systémy kontroly stability v moderních autech, které mohou lidem pomoci udržet drift, má M XR podobný systém, který vám pomůže nacouvat velkou motorku do zatáček jako profík.

Je to přinejmenším rozumně nezavěšené kolo. Podobně jako moderní vozy M v sobě ukrývá spoustu techniky a výkonu do velkého a těžkého balení. Ale na rozdíl od aut může být M XR tím BMW, které si myslící člověk vybere.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com