Top Colorado Drag Strip se vypíná, protože se blíží předměstí






Bandimere Speedway, premiérové ​​závodiště dragsterů v Coloradu, zažilo poslední zúčtování na čtvrt míle po 65 letech provozu. „Thunder Mountain“, jak je lidově známo, se v pondělí po posledním závodním víkendu definitivně uzavřela, protože stále se rozšiřující předměstí Denveru konečně dosáhlo svého prahu na okraji Skalistých hor. Ale není to kvůli stížnostem na hluk nebo rozzlobeným novým transplantacím; místo toho se rodina Bandimere rozhodla pozemky prodat developerům.

Bandimere, který byl otevřen v roce 1958, se nachází jihozápadně od metropolitní oblasti Denveru poblíž amfiteátru Red Rocks. Po celá desetiletí byla trať centrem regionálního motorsportu a hostila vše od veřejných testů a ladění až po závody dragsterů NHRA Top Fuel. Náhodou to byl také jeden z nejmalebnějších vleků v okolí, který se nachází v přírodním údolí obklopeném zvlněnými kopci posetými borovicemi. Jeho uzavření po této sezóně bylo oznámeno již v dubnu, ale nyní, když sezóna 2023 oficiálně skončila, zazvonil zvon pro Bandimere.

Lokálně i celostátně závodníci i fanoušci spekulovali, že se trať uzavírá v důsledku stížností obyvatel nově postaveného předměstí naproti trati na hluk. Moje zpráva z dubna však zjistila, že Bandimere Speedway je vyňata z okresních protihlukových opatření a že místní kupci domů jsou o hluku na trati informováni a musí se vzdát svého práva si na něj stěžovat. Zprávy by zapadly do hluchých uší místní správy, která po desetiletí vybírala daňové příjmy z úspěšné závodní dráhy.

Místo toho je zřejmé, že rodina Bandimere má zájem o prodej pozemku, na kterém je trať již 25 let, jak dokumentují místní zprávy. S nárůstem počtu obyvatel v denverském metru za poslední desetiletí a rozšiřováním předměstí vyletěly ceny pozemků podél „Front Range“ v Coloradu na úpatí Skalistých hor. Dříve nežádoucí půda se mění na McMansions a developeři dokonce vybudovali další části nad bývalým superfondovým závodem Rocky Flats, znečištěným produkcí jader jaderných bomb.

Říká se, že každý má svou cenu a Bandimere zdánlivě dostali svou. Ale to neznamená, že nechávají tahouny z Colorada bez tak dostupného místa, kde by se mohli shromáždit navždy. Řekl to majitel John Bandimere Jr Denver Post že si rodina plánuje dát rok pauzu, než prorazí na novém, mnohem větším dragstripu někde jinde v regionu. Fox 21 hlásí, že místo by mohlo být na východě na levné půdě poblíž mezinárodního letiště v Denveru, dostatečně daleko od úponků předměstí.

Pokud by však trať v oblasti letiště prošla, vytvoří motoristickou tepnu východně od Denveru k izolované, ale vynikající závodní dráze High Plains. A ze scény motoristického sportu v Coloradu, která se shromažďuje podél jediné dálnice, může vzejít jen dobro.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com