Dodge Neon s výkonem 700 koní, 200 MPH je spánkem století






Touha vzít co nejpomalejší auto a udělat ho pekelně rychlé je něco, co pocítil každý automobilový nadšenec. Obvykle to začíná slovy „nebylo by to vtipné“ a vyvine se v minivan o výkonu 1000 koní, ale pro Malcolma T. Warda to byl jinak obyčejný Dodge Neon z roku 1998, který upravil na 200 mph Texas Mile-rozbíjející stroj.

Ward začal v roce 2012 s jiným Neonem: bílým Neon kupé, které mělo 2,4litrový turbomotor z Neonu SRT-4. Podle facebookové stránky The Texas Mile Ward ujel rychlostí 169 mph jen s několika šrouby na sériovém motoru. Tehdy ho štěnice kousla a začal vyvíjet Neon, aby šel co nejrychleji.

S lepší aerodynamikou a zabudovaným motorem Ward posunul svůj bílý Neon na nízký rozsah 190 mph, dokud v říjnu 2020 nepropálil těsnění hlavy. Poté koupil modrý Neon od svého nevlastního syna, který ho potřeboval prodat kvůli rozvodovému řízení, a vyměnil všechno od svého bílého Neonu plus ještě silnějšího motoru do modrého auta. S technickou podporou společnosti High PSI Performance of Texas naplnil Ward Neon závodním palivem C85 a zvýšil jej na 700 koní pro poslední akci Texas Mile.

Zatímco Ward nezveřejňuje mnoho podrobností o konstrukci Neonu, jako je velikost turba, vačkové hřídele nebo vnitřnosti motoru, výsledky mluví samy za sebe. Na základě palubního videa má Neon jasně kolosální turbodmychadlo, které nezasáhne až do velmi pozdního rozsahu otáček a při každém přeřazení ztrácí veškerý plnicí tlak. Jakmile však turbo ožije, zrychlí nákladní vlaky na 200,9 mph na míli ve stoje. To znamená vážně rychle.

Texasané, dejte si pozor na nevýrazná modrá neonová kupé. Další, kterou se pokusíte předjet, může být tato.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com