Toyota FT-Se je elektrický MR2 Revival, který je příliš dobrý, než aby to byla pravda






Za minutu vysvětlím proč, ale je důležité začít uznáním, že se jedná o nejsprávněji vypadající pokračování MR2, jaké jsme kdy viděli. Není směšně široký a kokpit není nasekaný, aby seděl v jedné rovině se zadní palubou, což je pro změnu příjemné. MR2 stejně nikdy nebylo superauto, a když to srovnáte s auty v prodeji dnes, tak to ani nebyl ekvivalent Porsche 718. Z hlediska výkonu nebo ceny v dnešní době opravdu nic takového neexistuje.

To mě vede k přesvědčení, že k FT-Se nedojde, alespoň zatím. Nikdy neříkám nikdy, ale teď se mi nezdá čas, aby Toyota – proslulá opatrná, konzervativní automobilka – vstoupila do prostoru kompaktních sportovních vozů. Výrobce dokonce v únoru 2020, před uzamčením COVID a produkčními překážkami, uvedl, že vrácení štítku MR2 nebylo prioritou. Nyní je vstup do tohoto segmentu ještě nákladnější, nemluvě o tom, že je více přeplněný, když se do boje zapojil Lotus Emira.

O konceptu FT-Se neznáme žádné solidní podrobnosti o pohonné jednotce kromě faktu, že je elektrický, což by pravděpodobně přesunulo náklady přímo na území Porsche a Lotus. Bylo slyšet, že moderní MR2 pohání tříválec GR Corolla s turbodmychadlem nebo dokonce 1,0-litr sdílený s Daihatsu, ale tato tvrzení nejsou podporována tímto exponátem. Model s vnitřním spalováním nižší úrovně by byl nezbytný, pokud by Toyota doufala, že přistane kdekoli blízko stejnému segmentu, ve kterém existoval SW20 MR2 Turbo během 90. let. Po očištění o inflaci to auto stálo kolem 53 000 dolarů a můžete se vsadit, že elektrický sportovní vůz tohoto typu by byl daleko na sever od toho.

Pokud chce Toyota jít na vyšší trh a prodávat halo auto s motorem uprostřed, pak hurá do toho. Ale to není to, co MR2 představuje, alespoň jak ho známe. FT-Se je jako koncept nepopiratelně atraktivní, ale v praxi teď možná není čas, aby se takový projekt uskutečnil.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com