Federálové uzavírají 317 mil stezek pro kamiony kolem Moabu a off-Roaders jsou rozčilené






Bureau of Land Management schválilo plán na uzavření stovek mil off-roadových stezek mimo Moab v Utahu, čímž završí letitý boj mezi ekologickými skupinami, off-roady a federální vládou o přístup na stezky v regionu. Nový plán uzavře 317 mil tras OHV přes velkolepý Labyrinth Canyon a oblast Gemini Bridges západně od Moabu, včetně hrstky použité během každoroční akce Easter Jeep Safari k ochraně citlivé pouštní krajiny. Vzhledem k tomu, že uzavírky mají nabýt účinnosti tuto sobotu 28. října, off-roadová komunita je v rozruchu a připravuje se na vleklou právní bitvu o to, aby stezky zůstaly otevřené co nejdéle.

Rozhodnutí BLM, oznámené na konci září po dlouhém a sporném období pro veřejné připomínky, vychází ze soudního sporu, který v roce 2008 podala Southern Utah Wilderness Alliance proti BLM za nesprávné řízení přístupu veřejnosti k federálním pozemkům v Utahu. V rámci dohody z roku 2017 musí BLM revidovat a prosadit nové cestovní plány pro 11 oblastí s ohledem na ochranu přírodních stanovišť, citlivých ekosystémů a kulturních zdrojů. Ale jen málo míst má takový význam, jaký má Moab pro off-roady, kteří tvrdí, že nový plán Labyrint/Gemini je příliš restriktivní a mohl by mít obrovské ekonomické důsledky v regionu, který závisí na cestovním ruchu.

„Nový plán poskytuje uživatelům předvídatelnost a jasnost, minimalizuje konflikty uživatelů a škody na přírodních a kulturních zdrojích, uspokojuje potřeby přístupu, zvyšuje veřejnou bezpečnost a řeší problémy vymáhání práva v dané oblasti,“ stojí v tiskové zprávě BLM.

V současné době je na ploše 300 000 akrů k dispozici 1 057 mil sjízdných tras „mimo dálnice“ – vše od polních cest po drsné dvoukolejné stezky až po extrémní stezky pro plazení se po kamenech – a dalších 71 mil otevřených pro menší motorová vozidla. Plán BLM, který je směsí řady scénářů, které veřejně zvažoval, by tuto rovnováhu dramaticky posunul.

Kromě uzavření 317 mil silnic a stezek pro všechna motorová vozidla by to také zablokovalo kamiony z dalších 28 mil a zbylo pouze 712 mil tras OHV. To je celá třetina pryč, vše je na mapě níže zvýrazněno červeně.

Mezi známější stezky, které mají být uzavřeny, patří Hey Joe Canyon a Day Canyon Point, obě jsou to místa Easter Jeep Safari; Ten Mile Canyon, oblíbená stezka vedle sebe; Mineral Bottom Road, která vede k řadě krásných rozptýlených kempů na okraji národního parku Canyonlands; a řada vyhlídek nad Green River podél Labyrinth Canyonu. BLM poukazuje na to, že plán stále udržuje přes 90 % stezek pro Easter Jeep otevřených, ale mnoho skupin prosazujících off-road to považuje za katastrofu, která je začne zcela vytlačovat z Moabu.

„Nedá se to říct jinak. Tento cestovní plán je nejhorší porážkou, kterou motorizovaná rekreace za poslední desetiletí utrpěla. SUWA zvítězila. Moab je ztracen. Téměř každá větší stezka západně od Moabu je uzavřena,“ Patrick McKay z Colorado Off-Road Trail Defenders. napsal na Facebooku. The Blue Ribbon Coalition, národní skupina věnovaná ochraně přístupu k stezkám, to nazvala „nejhorším možným plánem pro veřejný přístup do této oblasti“ v dlouhém blogovém příspěvku, který uvádí svůj vlastní plán, jak bojovat proti právním výzvám, agresivnímu lobbingu a komunitě. účast. Poukazuje také na to, že nebudou trpět pouze offroady, protože bude uzavřena řada kempů, stezek pro horská kola a přístupových cest k turistickým stezkám.

„V oblasti Labyrinth Rims a Gemini Bridges byla slušná hustota tras, kde byla dobrá rovnováha všech rekreačních využití,“ řekl prezident koalice Blue Ribbon Ben Burr. Tribuna Salt Lake. „Nyní se přiklonili ve prospěch zranění mnoha rekreačních uživatelů.“

Ekologické skupiny včetně Southern Utah Wilderness Alliance tvrdí, že plán je nezbytný k ochraně choulostivého ekosystému, zejména citlivých pobřežních zón podél Green River, které se zhoršily, když se v posledním desetiletí zvýšil počet off-roadových rekreací. Nová mapa uzavře téměř polovinu všech legálních vodních přechodů v oblasti a výrazně sníží počet stezek, které se dostanou do vzdálenosti 100 yardů od potoka nebo řeky. „Toto je příležitost pro BLM, aby to konečně udělali správně, vyvážili řízení a skutečně ochránili říční koridor a tyto boční kaňony,“ řekla právní zástupkyně SUWA Laura Petersonová. Deseret News. Právě teď, jiný aktivista řekl novinám, je to v podstatě „zdarma pro všechny“.

BLM zveřejnilo své rozhodnutí 28. září a zahájilo 30denní odpočítávání, aby uzavírky právně vstoupily v platnost po této sobotě. Není jasné, jak a kdy by mohl BLM začít prosazovat, ačkoli pokud plánované právní výzvy nevyvolají přerušení, můžete očekávat, že přístup začne být brzy omezován fyzickými zátarasy nebo jinými prostředky.

Jedná se pouze o třetí z 11 oblastí, jejichž obecný přístup a používání terénních vozidel bude BLM v rámci vypořádání v roce 2017 přepracováno. Ještě zbývá upravit oblast správy cestování Henry Mountains, Trail Canyon, San Rafael Swell a další. Dotyčné regiony tvoří více než 6 milionů akrů půdy spravované BLM napříč jižním a východním Utahem.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Karel Mašek
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: caranddriver.com